Erősít Magyarországon az Erste

2012.08.09. 12:56
Az elmúlt időszak veszteségei után stratégiát vált az Erste Bank, ennek egyik eredményeként megvásárolta a BNP Paribas magyarországi fióktelepének privátbanki üzletágát. Az Erste vezérigazgatója a vételárat nem közölte, azt viszont igen, hogy ezzel durván 400 ügyfél 50 milliárd forintjával lesz nagyobb a privátbanki üzletágban kezelt vagyon.

Az Erste privátbanki üzletágának most 1800 család az ügyfele, az ő vagyonuk összességében 150 milliárd forintra rúg. Ezzel a portfólióval az Erste a hazai privátbanki szolgáltatók középmezőnyébe tartozott, az élbolyt 200-250 milliárd forintos vagyontömeggel az OTP, Raiffeisen, MKB, Cib jelentette.

A BNP Paribas privátbanki üzletágának beolvasztása az Erstét is az élbolyba röpíti - derült ki a bank sajtótájékoztatóján. Az Erste privátbanki üzletágának igazgatója, Kállay András nem számít jelentős ügyfélvesztésre, így elérhető, hogy a BNP-beolvasztással a kezelt vagyon és az ügyfélszám növekedés is tartósan és nagyot emelkedjen.

A banknál privátbanki ügyfél az lehet, akinek legalább 50 millió forintos belföldi megtakarítása van. Kállay számításai szerint az országban nagyjából 20-30 ezer ilyen család lehet. A prémium banki szolgáltatások azonban már 10 millió forint megtakarítással és 300.000 forintos havi nettó fizetéssel elérhetők, ezt a szintet országosan nagyjából 100-200 ezer család éri el.

Míg utóbbi ügyfélkör a meglévő lakossági banki csoportból növelhető, addig a privátbanki feltételeknek megfelelő körben nagyon kevés olyan család van, amelyik ne venne igénybe valamilyen kiemelt szolgáltatást. A BNP beolvasztását pontosan az magyarázza, hogy ebben a szegmensben organikus módon nem nagyon lehet növekedni - a limitált ügyfélszám miatt -, így csak a beolvasztásokkal, felvásárlásokkal lehet érdemeben növelni a piaci részesedést.

Az Erste reméli, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentesen zajlik az ügyfelek felé, tekintve, hogy a BNP ügyfélkapcsolati menedzsereit is átveszi a bank, illetve jelentős átfedés található a két cég termékkínálata között.

A magyar Erste privátbanki részlegét a kelet-közép-európai régió hat országában (Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Magyarországon) működő és több, mint 12 ezer ügyfél összesen 13,5 milliárd eurót meghaladó vagyonát kezelő Erste Group Private Banking felügyeli.