Hatályba lépett a tojás kilónkénti ára

2012.08.27. 17:10
Hatályba lépett az a rendelet, miszerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is. Az új rendelkezés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása, tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Tojástermelők Szövetségének hivatalos megkeresésére, velük együttműködve kezdeményezte a termékek egységárának feltüntetését szabályozó miniszteri rendelet módosítását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium módosított rendelete értelmében a tojás Ft/db ára mellett kiegészítő, tájékoztató jelleggel fel kell tüntetni a tojás kilogrammra vetített legmagasabb egységárát is. Az új szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették azt a tényt, hogy a kisebb méretű - többségükben importból származó - tojások kilogrammban megadott egységára magasabb, mint a nagyobb méretű - elsősorban hazai - tojások ára. A Ft/kg egységár feltüntetése a vásárlóknak többletinformációt nyújt.

Az újonnan bevezetett intézkedés nem egyedi megoldás az Európai Unióban. Ezt a gyakorlatot követi például Olaszország is.