Félmilliót költünk rezsire évente

2012.08.30. 13:13

Az átlag magyar háztartás évi 420-600 ezer forintot költ rezsire. A családok többségénél az összes háztartási kiadás 25-50 százalékát az energiaköltségek teszik ki. Évi 420-600 ezer forintot költ az átlag magyar család rezsire, összesítette az OTP Lakástakarék legújabb felmérése alapján. Ennél kevesebbet, 420 ezer forint alatti rezsiterhet a családok 27 százalékának, 600 ezer forint felettit pedig 23 százalékának kell viselnie. Azt, hogy milyen fokú a magyar háztartások rezsiterhe, jól mutatja, hogy a felmérés szerint a családok 55 százalékánál a rezsi a teljes éves háztartási kiadás 25-50 százalékát teszi ki. A 25 százalékos alatti kategóriába mindössze a háztartások 23 százaléka tartozik, miközben az 50 százalék felettiek aránya nem kevesebb, mint 22 százalék.

A rezsiterheket elsősorban a fűtési kiadások emelik meg. Óriásiak a lakossági energiakiadások, ezen belül is elsősorban a fűtésre fordított összegek. A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a legrosszabb energetikai állapotú lakások vagy házak tulajdonosai akár az ingatlanuk teljes értékét is elfűthetik két-három évtized alatt - mondta Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Mindennek ellenére a családok energetikai ismereteiben meglehetősen hiányosak. Az emberek töredékének van csupán információja például az otthonául szolgáló ingatlan műszaki paramétereiről és hasonlóan kevesen vannak azok, akik megújuló energiaforrásokat alkalmaznak. Beszédes, hogy a felmérés válaszadóinak mindössze 32 százaléka van tisztában háztartási készülékeik energiafogyasztási tulajdonságaival és az egynegyedet sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást vezetnek energiafogyasztásukról - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Jó hír ugyanakkor, hogy a családok többsége szeretne tudatosabbá válni az energiafelhasználás terén, és komoly igény mutatkozik részükről ezeknek az ismereteknek a bővítésére. A megkérdezettek 61 százaléka például szívesen igénybe venné olyan szakember segítségét, aki felméri az otthona energiahatékonyságát és tanácsot tud adni annak javítása érdekében - állapította meg a felmérés.