Csökkentek az ipari termelői árak

2012.08.31. 09:17

Júliusban az ipari termelői árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban 6,2 százalékkal nőttek, közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH szerint a havi árváltozást a feldolgozóipari termékek árainak csökkenése okozta, amelyben a járműgyártás árai kisebb mértékben, míg a vegyi anyagok és termékek, a kohászat, fémfeldolgozás és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai jelentősebben csökkentek. Január-júliusban az ipari termelői árak 6,9 százalékkal emelkedtek 2011 azonos időszakához képest.

A KSH gyorstájékoztatója szerint júliusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, 2011 júliusához viszonyítva pedig 6,1 százalékkal emelkedtek. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 júliusában az előző havihoz képest 1,0 százalékkal mérséklődtek, a 2011. júliusihoz képest pedig 6,2 százalékkal növekedtek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 2,5, az amerikai dollárhoz képest 0,6 százalékkal erősödött, a 2011 júliusában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 7,0, a dollárhoz mérten 24,3 százalékkal gyengült. A KSH szerint a belföldi értékesítés havi árváltozását elsősorban a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás 2,7 százalékos áremelkedése idézte elő, amelynek oka a földgáz elosztási díjak hatósági árváltozása volt.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,1 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül az átlagosnál jobban, 6,2 százalékkal csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, 3,0 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában és 2 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, míg 3,3 százalékkal nőttek a gyógyszeriparban és 0,9 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás területén. Március óta nem változtak az árak az élelmiszeriparban, a többi feldolgozóipari ágazatban az árcsökkenés mértéke 0,3 és 1,5 százalék között alakult. A feldolgozóipari ágazatok júliusi belföldi értékesítését 3,9 százalékos áremelkedés jellemezte a 2011. azonos időszakival összehasonlítva. A legnagyobb mértékű, 10,8 százalékos növekedés továbbra is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 8,4 százalékos a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 7,1 százalékos a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában volt.

Tavaly júliushoz viszonyítva 1,2 százalékkal alacsonyabbak lettek az árak a gyógyszergyártásban, 1,0 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás ágban, továbbá 0,8 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártásában. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 3,9 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 9,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 júliusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,6 százalékkal emelkedtek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,0, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,4 százalékkal csökkentek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai gyakorlatilag nem változtak. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 7,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,8 százalékkal emelkedtek az árak. A beruházási javakat előállító ágazatokban árváltozás nem volt.