Csökkenni kezdtek a betétkamatok

2012.09.04. 11:47
Kettős hatást gyakorolt a bankbetétekre a jegybank monetáris tanácsának múlt heti döntése, amely 7 százalékról 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az országos lefedettségű bankok közel fele azonos mértékben csökkentette legalább egy meghirdetett betét kamatát. Az elérhető legjobb kamatajánlatok viszont nem változtak.

A feltételekhez, például új forráshoz, folyamatos jövedelem-beérkezéshez vagy hasonló elvárásokhoz kötött forint alapú betét legjobb esetben 13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, derül ki a Bankmonitor körképéből. A mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalék az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között. Az eurós lekötési lehetőségek átlaga kis mértékben tovább csökkent a múlt hónapi átlaghoz képest. Ugyanakkor a legmagasabb betéti lehetőségek több mint 5 százalékot is ajánlhatnak a lekötött pénzre, ami 3 százaléknál is magasabb euróban mért reálhozamot jelent.

„A jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat” – mondta Bonda Balázs, a Bankmonitor szakértője. Több bankbetét kamata is a jegybanki irányadó rátához kötött, ezeket közvetlenül határozza meg annak mértéke.

A 13 országos lefedettséggel rendelkező bankból 6 bank csökkentette legalább egy meghirdetett betétjénél a betéti kamatait a jegybanki alapkamat csökkenésének megfelelő 25 bázisponttal, két nagyobb hullámban. Az első változás a 28-i érvénybelépés során következett be, míg a második a hónapváltáshoz köthető, azaz szeptember 3-ai hatályú, olvasható a közleményben.

A kamatcsökkentési hullám ellenére a piacon elérhető legjobb kamatajánlatok nem változtak. A lakossági forrásra jelentősebb mértékben ráutalt bankok továbbra is fent tartották a legjobb piaci ajánlatukat, ezek vonzereje pedig a többi bank kamatcsökkentése miatt tovább nőtt. Az új lekötéseken belüli piaci részesedésüket ennek megfelelően vélhetően tovább növelhetik ezek a szereplők, mondta a szakember.