Gazdaságpolitikai fordulatot szeretne az MNB alelnöke

2012.09.10. 15:55

A költségvetés kamatkiadásainak csökkenéséhez az országkockázati felárnak kell mérséklődnie, amihez gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mondta el Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Joint Venture Szövetség (JVSZ) hétfői, budapesti rendezvényén. Erre szerinte az IMF-fel és az EU-val kötött megállapodás tenné rá a pecsétet. Hozzátette, hogy az államadósság mérsékléséhez magas elsődleges egyenleg kell a költségvetésben.

Király szerint az idén jóval 5 százalék fölött lesz az infláció. A jövő évi prognózist még számolják az MNB szakértői, de az is a három százalékos inflációs cél fölött lesz.

Az MNB alelnöke elmondta, hogy bár mind az EU-ban, mind az eurózónában recesszió van, lassul a kereslet, a jegybank szakértői Magyarországon jövőre szerény növekedéssel számolnak, a belföldi fogyasztásban azonban radikális változás nem lesz az ideihez képest.

Király Júlia szerint 2013-ban továbbra is a nettó export lesz a hazai gazdaság motorja, a mostani bizonytalan környezetben azonban a beruházások bővülésére nem lehet számítani.

Az MNB alelnöke úgy gondolja, a vállalati hitelezésben nem lesz jelentős változás az idén, gond az, hogy a nem teljesítő vállalati hitelek aránya a teljes vállalati hitelállományhoz képest megközelíti a 20 százalékot. Jövőre erősödő inflációs nyomást vár a  magyar gazdaságban az alelnök.