Matolcsy ötmillió adózóról álmodik

2012.09.10. 10:57 Módosítva: 2012.09.10. 11:00

A kormány célja, hogy 2020-ig több mint 5 millió adózó munkahely legyen Magyarországon, ez pedig egyben a teljes foglalkoztatást jelent - mondta Matolcsy György éves meghallgatásán az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában. A hétfői ülésen a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a cél, hogy 2020-ig 1-1,5 millió új munkahely jöjjön létre az országban.

A Fidesz a 2010-es választási kampány, majd a kormány a választások után is azt ígérte, hogy tíz év alatt 1 millió új munkahely jön létre. Azonban az Index két éve hónapról hónapra frissülő munkahelyszámlálója szerint az ígéret teljesítésétől időarányosan nyolcvanezres elmaradásban van az ország, ráadásul a két év alatt keletkezett nagyjából 120 000 új munkahelyből 80 000 a közfoglalkoztatásban jött létre.

Matolcsy György egyébként azt mondta: a kormány azt szeretné, hogy jövőre legalább 300-400 ezer között legyen a közmunkaprogramban foglalkoztatottak száma, és ez a szám évről évre emelkedjen.

A miniszter arról is beszélt: „valószínűleg nem” lehet kiterjeszteni a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) a pénzügyi tranzakciós illetéket. A munkahelyvédelmi akciótervnek azonban ez a bevételi lába – attól függetlenül, hogy a teljes pénzügyi rendszer vagy csak 70-80 százaléka fizeti a tranzakciós illetéket – stabil, mondta Matolcsy. Amikor az akciótervet június végén bejelentették, akkor még nevesítetten az MNB-től várt százmilliárdos tranzakciós adót szánták annak egyik fő forrásául.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ősszel elfogadandó, 2013. január elsejétől hatályba lépő munkahelyvédelmi akciótervet a kormány szeretné elfogadtatni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) is. Ez az akcióterv Matolcsy szerint lehetővé tenné az utóbbi két évben elindított, jelentős eredményeket hozó foglalkoztatáspolitikai fordulat továbbvitelét Magyarországon.