Átadjuk a nukleáris tudásunkat Vietnamnak

2012.09.12. 14:43
Százhúsz vietnami nukleáris szakembert – oktatót és kutatót – képeznek ki Magyarországon a két ország között létrejött megállapodás értelmében a következő hónapokban - jelentették be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott megnyitón szerdán.

Egy új iparág, a nukleáris ipar alapjait rakják le, és ezzel történelmet írnak a programban részt vevő vietnámi szakemberek - fogalmazott Kovács Pál, az NFM klíma-és energiaügyért felelős államtitkára.

Kovács Pál hangsúlyozta, hogy a nukleáris iparág meggyőződése szerint Vietnamban a gazdaság húzóágazata lesz. Ez az iparág rendkívül nagy hasznot hoz, de komoly felelősséggel jár - hangsúlyozta, kiemelve, hogy Magyarország kész minden, az elmúlt negyven évben e területen felhalmozódott tudást és tapasztalatot átadni.

Ehhez adott a megfelelő intézményi és műszaki háttér, beleértve a BME Nukleáris Technikai Intézetét és az ott lévő tanreaktort, illetve az atomerőmű oktatási és gyakorlóközpontját - tette hozzá az államtitkár.

Ngo Duy Ngo vietnami nagykövet azt mondta, hogy reményei szerint ez az együttműködés nemcsak a vietnámi első atomerőművi blokk megépítéséig, hanem az üzemeltetés alatt is folytatódik. A Vietnami Szocialista Köztársaság két atomreaktor megépítéséről döntött, az első létesítésének kezdetét 2014-re, üzembe helyezését 2020-ra tervezik.

Az oktatásra a magyar szakmai ismeretek és a nyitottság mellett, azért választották Magyarországot, mert itt a világ egyik legjobb oktatási központjában zajlik a képzés - mondta a nagykövet. Mint mondta, hazájában hitetlenkedve fogadták, hogy az egyetemen működő reaktor van, olyan, amely csak oktatási célokat szolgál.

Aszódi Attila rektorhelyettes, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2013 tavaszáig három csoportban összesen 120 vietnami szakember képzésére kerül sor azzal a céllal, hogy felkészítsék őket egyetemi hallgatók oktatására nukleáris technikai ismeretekből.

A képzés első három hete az egyetemen, a másik három a Paksi Atomerőműben zajlik majd.