Kazahsztán felé is nyitunk

2012.09.12. 17:03
Szerdán Varga Mihály miniszter, a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyesbizottság (GEKKB) magyar társelnöke megbeszéléseket folytatott Almatyban Bakitzsán Abdirovics Szagintajev kazah gazdasági fejlesztési és kereskedelmi miniszterrel, a Magyar-Kazah GEKKB kazah társelnökével - közölte az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter sajtóirodája.

A közlemény szerint "a megbeszélésen a két ország közötti gazdaságfejlesztés kérdéseit tekintették át, kiemelt figyelmet fordítva a magyar és a kazah közös vállalkozások kölcsönös támogatására".

"Megerősítették azt a májusi miniszterelnöki látogatáskor megfogalmazott szándékukat, hogy az egymás országainak területén lévő vállalkozásokat egy közös befektetési és pénzügyi alapon keresztül támogatnák. A támogatások elsősorban mezőgazdasági, energetikai, valamint építési ágazatokat érintenek. Egyidejűleg Varga Mihály miniszter részt vesz a térségbeli gazdasági vezetők 4. Almaty-i konferenciáján" - olvasható a közleményben.

Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy októberben folytatódhatnak Magyarország hiteltárgyalásai a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

Kazahsztán és mi

Kazahsztán az áruforgalom és kereskedelem terén a harmadik helyen álló partnere Magyarországnak a FÁK országai között, Oroszország és Ukrajna után, a közös forgalom mennyiségi számai minden évben növekednek, áll a kazah nagykövetség honlapján. A kétoldalú áruforgalom alapvető elemei az energiahordozók, gépek és közlekedési eszközök, élelmiszeripari termékek és nyersanyagok.

Megkeresésünkre a magyar rendőrség későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy hány kazah elítéltet tartanak fogva hazánkban.