Nem tiltjuk ki a cseh tömény szeszeket

MTI/Index
2012.09.17. 14:38
A csehországi metilalkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszesitalok behozatalára - közölte Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elnöke, országos főállatorvos-helyettes

Az alkoholforgalmat alapvetően a jövedéki törvény szabályozza, mondta Oravecz. A mostani egyedi ügy kapcsán nem rendeltek el korlátozást, az eddigi információk szerint ugyanis helyben történt az értékesítés.

Megjegyezte, hogy a "táskaimportot" ugyan soha nem lehet kizárni, de eddig semmilyen tény nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna.

Igyekezett mindenkit megnyugtatni mellett, hogy a Nébih folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha ezek alapján úgy ítéli meg, megteszi a szükséges intézkedéseket.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, összefüggésben az utóbbi napok metil-alkohol-mérgezéses eseteivel.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38 embert súlyos állapotban kórházban ápolnak.

Lengyelország vasáranap minden Csehországból származó alkoholos ital behozatalát betiltotta egy hónapra, a sörök kivételével. Mindezt úgy tették, hogy máig nem közöltek hírt egy lengyelországi metanol-mérgezésről sem.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.