Az európai finomítók negyede be fog zárni

2012.09.21. 15:45
Az európai olajfinomítók negyedét le fogják állítani a következő tíz évben - mondta a Mol-csoport vezető közgazdásza az InfoRádió Aréna című műsorában. Zsoldos István arról is beszélt, hogy néhány éven belül a kelet-európai országok is hozzáférhetnek az integrált nyugat-európai gázpiachoz.

Az európai olajfinomítók 25-30 százaléka be fog zárni a következő tíz évben - vélekedett az InfoRádiónak Zsoldos István. A Mol-csoport vezető közgazdásza szerint a megtisztulási folyamat nehéz időszak lesz, ennek során a nem hatékonyak finomítókat bezárják, a többinek pedig hatékonnyá kell válni, hogy versenyképesek legyenek az importtal vagy a komplex finomítókkal.

A tisztulás már érezhető a kutakon is - közölte Zsoldos István. Elmondta, hogy kicsi az árrés, de ha annyi lenne, mint 2007-2008-ban volt, akkor még magasabb lenne az üzemanyagok ára.

A vezető közgazdász arról is beszélt, hogy néhány éven belül a kelet-európai országok is hozzáférhetnek az integrált nyugat-európai gázpiachoz az összekötő csővezetékek megépítése nyomán.

Zsoldos István szerint a Nabucco Törökországig érő fele megépül, de a nyugati rész túl drága, és nem biztos, hogy egyáltalán megvalósul. Ráadásul a keresleti oldal sem annyira erős, mint azt pár éve elképzelték - tette hozzá.