Elindult a csődeljárás a Rác fürdő ellen

2012.09.30. 10:49 Módosítva: 2012.09.30. 10:55

A Fővárosi Törvényszék 2012 szeptember 28-án elrendelte a Rác Nosztalgia Beruházó és Szolgáltató Kft gazdálkodó szervezet csődeljárását - adta hírül a bíróság.

A fürdőt és a hozzá tartozó szállodát birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen már idén áprilisban végrehajtást kért három hitelezője - írja múlt heti cikkében a Népszabadság. A cikk szerint ha elárverezik a felújított fürdőt, illetve a hozzá kapcsolódó, még meg sem nyílt 67 szobás szállodát, elúszik egy 250 milliós állami támogatás, ráadásul az árverés győztesei kaparintják meg az épületegyüttest és vele a budai telket.

A Rác Nosztalgia Kft. 2011 júniusa óta nem tett eleget fizetési kötelezettségének, tartozásának összege több mint 7 milliárd forint, ezért júliusban a Magyar Fejlesztési Bank felmondta a beruházóval 2005-ben kötött hitelszerződést. A hitelfelvevők megszegték a szerződést azzal, hogy nem jegyeztették be a bank jelzálogjogát, és az MFB kifogásolta azt is, hogy a magánbefektetők és a főváros a bank háta mögött egyezkedtek a jelzálogtárgyról.

A Rác Nosztalgia Kft. cégkivonatából az derül ki, hogy hogy évről évre nőtt a veszteségük, és hogy az MFB mellett az MKB is hitelezte a projektet.

A Napi Gazdaság szeptember 14-i cikke szerint ismét elérhetetlen távolságba került a két éve használatba vételi engedéllyel rendelkező, nyolcmilliárd forintból újjáépített Rác fürdő és az újonnan épült ötcsillagos hotel megnyitása. Korábban a 25 százalékban tulajdonos fővárosi önkormányzat és a beruházó Rác Nosztalgia Kft. vitája volt a késlekedés oka, most azonban váratlanul a fő hitelező MFB "dobta be a törülközőt". Pedig a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetője egy júniusi interjúban úgy vélte, három hónapon belül megnyílhat a fürdő. A Napi Gazdaság szerint a nyár végén már aláírt szándéknyilatkozat is született a komplexum leendő üzemeltetőjével, a Banyan Tree nemzetközi hotellánccal.

A Népszabadság júniusban arról számolt be, hogy egyezség született a Rác fürdőről, aminek ügyét sürgősséggel tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, így megnyílhat az út a fürdő és szálloda megnyitásához. A megállapodás szerint a Rác Befektető és Szolgáltató Kft. 65 százalékos, a 100 százalékban a főváros tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. pedig 35 százalékos tulajdoni hányadot kap a Rác Nosztalgia Kft.-ben, amit a befektető és a főváros alapított korábban a beruházásra, és ami ellen több hitelező is felszámolási eljárást kezdeményezett. A kft. ezután ingatlan- és vízhasználati díjat fizet évente előre, és őt terhelik a felújítási és karbantartási költségek is.

A Magyar Fejlesztési Bank 7 milliárd forintos hitelt nyújtott a 8 milliárd forintos beruházáshoz, hitelének fedezetéül jelzáloggal terheli az ingatlant. Az új épületegyüttes alapkövét 2005-ben tették le. A fürdőt 67 szobás szállodai szárnnyal bővítették. A megnyitó eredetileg 2010 májusában lett volna.