Meglepetés a költségvetésben

2012.10.08. 17:12

2002-es óta nem fordult elő, hogy a költségvetés az év kilencedik hónapjában többlettel zárjon. Idén ez most sikerült. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn délutáni gyorstájékoztatója szerint ugyanis az államháztartás központi alrendszerének többlete 13,7 milliárd forintban alakult,írja a Portfolio.hu

"Ezen belül a központi költségvetés 19,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,6 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,6 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. szeptember hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 26,0 milliárd forint volt" - részletezi a minisztérium.

Az előzetes adatok szerint központi költségvetés szeptember havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 31 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. "Az adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában" - olvasható az NGM tájékoztatójában.

"A központi költségvetés szeptember havi kiadásai közel 30 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében a tavalyi évnél magasabb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások, a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatása, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése miatt), a költségvetési szervek kiadásai, a kezességérvényesítések és az EU költségvetéséhez történő hozzájárulások" - magyarázza a tárca.

A költségvetés helyzetén ezúttal segítettek a tavalyinál alacsonyabb kamatkiadások. Idén szeptemberben ugyanis 43 milliárd forintot költött az állam erre, ami 8,3 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly. A kamatbevételek eközben 10,2 milliárd forintos szintet értek el, 1,3 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (32,8 milliárd forint) így összességében 9,6 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben.