no

Simor: Braun nem kért engedélyt

2012.10.08. 16:53

"Braun Róbert az elmúlt egy évben összesúgott Mesterházy Attilával, majd megosztotta tudását Simor Andrással" - mondta az országgyűlésben Balla György fideszes képviselő, aki szerint a Simor tanácsadójaként is dolgozó Braun már egy éve tagja a szocialista pártnak, és belső bizalmasa Mesterházy Attilának. Emlékeztetett, hogy Simor ellenezte, hogy a kormány tagja részt vegyen a monetáris tanács ülésén. "Ha ön Braun Róbert tanácsaira hallgatott, nem az ország érdekét képviselte, hanem a szocialistákét" - jelentette ki.

Simor András a képviselőnek úgy válaszolt, Magyarország Alaptörvénye minden magyar állampolgárnak biztosítja az egyesülési jogot. Az MNB-törvény meghatározza az összeférhetetlenségi szabályokat, nem ír elő párttagságra vonatkozó szabályokat. "Még a Monetáris Tanács tagjai is lehetnek párttagok" - mondta. A jegybank elnöke elmondta, az MNB nem tart és nem tarthat nyilván munkavállalói párttagságáról adatot.

Szerinte ha Ballának fontos az MNB dolgozók párttagsága, akkor erről hozzanak törvényt. Az MNB-ben amúgy nem a tanácsadók, hanem a Monetáris Tanács tagjai hozzák a döntéseket. Braun amúgy nem jelentette be, hogy Mesterházy tanácsadója, és nem is kért engedélyt ehhez, mondta. Arra a kérdésre, hogy Braun Róbert mennyi fizetést kapott az MNB-ben, Simor elmondta, annyit, amennyi a besorolása szerint járt, a pontos összeget, mivel személyes adat, nem adhatja ki.

Mint ismert, Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője korábban bejelentette, hétfőn a parlamentben a Fidesz-frakció kérdést tesz fel Simor András jegybankelnöknek, hogy "mióta tartja az MSZP befolyása alatt a Magyar Nemzeti Bankot". Az ügy azért merülhetett fel, mert Braun Róbert, Medgyessy Péter volt kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc volt stratégiai főtanácsadója politikailag ismét aktív, rendszeresen találkozik Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, tanácsokat is ad neki, emellett az MSZP-be is belépett.

Braun 2005 áprilisában mondott le a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, azóta az üzleti életben csinált karriert tanácsadó cégével, amely elsősorban felelős vállalati magatartással foglalkozik. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak a tanácsadója. Braun Róbert egyébként már 2012 elejétől májusig a Népszabadság Zrt. igazgatóságának az MSZP-s Szabad Sajtó Alapítvány által delegált tagja volt.

Braun lemondott az MNB-s státuszáról, később pedig azt nyilatkozta Lánchíd Rádiónak arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök tudott-e az újbóli MSZP-s felbukkanásáról, azt válaszolta: "nem tudom, hogy tudta-e".