Elővásárlási jogot kap az állam a Molra?

2012.10.16. 10:01

Fel lehetne függeszteni a Mol tőzsdei kereskedését, ha a parlament jelenlegi formájában fogadja el a gáztározókról szóló törvényjavaslatot. A Lázár-féle iromány jelenlegi szövege ugyanis úgy is érthető, hogy az államnak a Mol részvények adásvétele esetén is él az elővásárlási joga, vagyis minden egyes részvényt eladás előtt az államnak is fel kellene kínálni megvételre az adott részvényt.

Mint ismert, múlt héten Lázár János miniszterelnökségi államtitkár benyújtott egy javaslatot, ebben egyrészt az áll, hogy az állam kizárólagos tulajdonában kell állnia a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény szerinti biztonsági földgáztárolónak.

Másrészt az állam elővásárlási jogot kapna "a biztonsági földgáztárolást végző engedélyesben közvetlen tulajdonnal vagy közvetett tulajdonnal vagy befolyással rendelkező gazdálkodó szervezetben lévő tulajdoni részesedés bármilyen módon való elidegenítése vagy átruházása esetén", illetve a MEH engedélye szükséges "a biztonsági földgáztárolást végző engedélyesben közvetlen tulajdonnal vagy közvetett tulajdonnal vagy befolyással rendelkező gazdálkodó szervezet" átalakulásához, megszűnéséhez.

Mivel a biztonsági földgáztárolást az MMBF Zrt. végzi, amely 72 százalékban a Mol, 27 százalékban az MSZKSZ tulajdona, ezekben pedig közvetett tulajdonnal vagy befolyással a Mol részvényesek, az MSZKSZ esetén pedig valamennyi földgázkereskedő, hazai földgáztermelők, üzemanyag-kereskedők rendelkeznek, a törvényjavaslat jelenlegi formájában úgy is érthető, hogy csaknem az összes hazai földgáz és olajágazatban tevékenykedő szereplőre kiterjednek a szabályok. Vagyis a tulajdonviszonyokban bekövetkező változás kizárólag állami engedéllyel, illetve elővásárlási joggal történhet.

Hogy ez inkább törvényalkotói hiba, mint valós szándék a kormány részéről, szinte biztosra vehető, a törvényjavaslat általános vitáját későbbre tolták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azt mondta, az a javaslat célja, hogy ha a magyarországi tározókat el akarják adni, államnak elővásárlási joga legyen, ne lehessen külföldi érdekcsoportok kezébe átjátszani. Az is cél, hogy ne ugyanaz az érdekcsoport birtokolja a tározót, amely a gázellátás biztonságát garantálja.