Nem kukoricából gazdagodik meg az ország

2012.10.17. 07:49

Várhatóan 4,5 millió tonna lesz az idei kukoricatermés, ami elvben fedezi a hazai szükségleteket - mondta a Napi Gazdaságnak Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap. Az elmúlt öt évben átlagosan évi 4 millió tonna körül alakult a kukoricaexport. Tavaly összesen körülbelül nyolcmillió tonna kukorica termett az országban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint eddig az 1,14 millió hektáros kukorica-vetésterület 89 százalékán takarították be a terményt, átlagosan 3,9 tonnás hektáronkénti hozammal, a hátralévő területek azonban javíthatják az átlagot.

A nyári kánikula idején jelentősen megugrottak a BÉT jegyzései, azonban szeptember és október hónapokban 66-67 ezer forintos tonnánkénti ár körül stagnált a termény jegyzése. Az Európai Bizottság az aszály miatt és az állattenyésztés takarmányszükséglete biztosítása érdekében az év második felére felfüggesztette a gabonafajták importvámját, ez várhatóan 2013-ban is fennmarad az államtitkár szerint.

A kormány szeptemberben döntött a nemzeti állatjóléti támogatások megemeléséről, illetve arról, hogy a 2012-re járó támogatások közül amit lehet, arányosan még az idén fizessenek ki - ez még októberben megkezdődhet. Az MFB-nél jelenleg is készül az állattartóknak szánt kedvezményekkel átdolgozott agrárforgóeszköz-hitel konstrukció, ennek futamideje háromról hat, türelmi ideje pedig egyről három évre nőne, a nettó kamata pedig 3-3,5 százalék körül alakulhat.