Nem tudott megállapodni az E-Star a hitelezőivel

2012.10.17. 16:09

Az E-Star Alternatív Nyrt. nem tudott megállapodni hitelezőivel, ezért négy kötvényének névérték alatti visszavásárlásáról döntött – közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A közlemény szerint a cég az E-STAR 2012/A jelű kötvények legfeljebb bruttó 35 százalékos árfolyamon történő részleges visszavásárlására adott megbízást a rendelkezésre álló pénzügyi források erejéig.

A másik három kötvénysorozatot a Budapesti Értéktőzsdén keresztül tartandó aukciós eljárás keretében tervezi visszavásárolni az E-Star. Ennek részleteiről, így különösen a mennyiségről és az árfolyamról később, a rendelkezésre álló pénzügyi források pontos ismeretében tájékoztatja a befektetőket – olvasható a közleményben.

A társaság erre tekintettel továbbra is indokoltnak tartja az általa kibocsátott kötvények és részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztését a befektetői és hitelezői jogok védelme érdekében, mivel a tranzakciók befolyásolhatják az E-Star árfolyamát, ezért erre vonatkozó kérelmét eljuttatta a BÉT-nek.

Az E-Star törzsrészvényeivel, illetve kötvényeivel hétfő óta nem lehet kereskedni a budapesti parketten; az eredeti tervek szerint szerdán a kereskedés végéig tartott volna a kereskedési stop. A cég részvényeivel 1,16 százalékos napi emelkedéssel, 435 forinton volt az utolsó kötés.

Az E-Star október 14-én jelentette be, hogy több önkormányzat esetében is azonnali hatállyal megszüntette a szolgáltatási szerződéseket a díjfizetési kötelezettség megszegése miatt. A társaság az elmúlt időszakban több önkormányzattal is vitában állt energiaszolgáltatási szerződések kapcsán.

A társaság szerdai, ugyancsak a BÉT honlapján elérhető közleménye szerint az E-Star 100 százalékos tulajdonában álló E-Star ESCO Kft. megállapodott a magyar állammal a Fejér megyei és Veszprém megyei projektek megszüntetéséről. A megállapodás értelmében megszüntették az E-Star ESCO Kft., a magyar állam, valamint a közös tulajdonban álló társaságok között a szolgáltatási és a hozzá kapcsolódó egyéb szerződéseket.

Ezenkívül a magyar állam 8 napos határidővel megfizeti az E-Star ESCO-nak a Fejér megyei (több mint bruttó 1,9 milliárd forintos) és Veszprém megyei (bruttó 615,7 millió forintos) projektekkel kapcsolatos tartozását. Az E-Star ESCO Kft. névértéken megvásárolja a magyar állam közös, tulajdonban álló társaságokban meglévő üzletrészét.

A cég a közleményben arról is tájékoztatja befektetőit, hogy a sárospataki projekthez hasonlóan a Fejér megyei és Veszprém megyei projekteket is banki finanszírozással valósították meg, így a cégcsoporthoz befolyó tartozások jelentős része a projekteket finanszírozó pénzintézet, a Raiffeisen Bank Zrt. cégcsoporttal szemben fennálló hitelkövetelését csökkenti.