Tiszabő a legszegényebb település

2012.10.18. 11:08
Telki, Csopak és Üröm a leggazdagabb magyar település, a korábbi listavezető Budaörs már csak a tizedik. A legszegényebb Tiszabő, itt a vásárlóerő az országos átlagnak csak 38 százaléka, derül ki a GfK felméréséből. Magyarország a balti országok szintjére került, Törökország, Horvátország és Lengyelország is megelőz minket.

Európában Moldova a legszegényebb, Lichteinstein a leggazdagabb ország. Ha a bankállamot levesszük a listáról, akkor Norvégia van az élen. Magyarország a balti országok szintjére került, Törökország, Horvátország és Lengyelország is megelőz minket. Jelenleg az uniós átlag 38 százaléka a magyar vásárlóerő-index. Montenegró és Románia előtt állunk, de közvetlenül Törökország és Horvátország után, derült ki a GfK kutatásából.

gfk1
Fotó: GFK

Hogyan számolnak?

A GfK által számolt vásárlóerő alapjául a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatok szolgálnak, kiegészítve az aggregát mutató kialakítását sok más forrással is - így a vonatkozó munkanélküliségi statisztikával, a lakosság és háztartások számával, vendégéjszakák számával, személygépkocsi-ellátottságával, vállalkozók és vállalkozások számával, a vezetékes telefonnal való ellátottsággal

A jövő évre előrejelzett vásárlóerő hazánkban nem éri el az átlag ötezer eurót, vagyis másfél millió forintot. Az előző évhez képest euróban számolva csökkent, forintban számolva nominálisan nőtt, de az inflációval korrigálva már így is jelentősen csökkent.

Jobban megy a budapestieknek

A fővárosi vásárlóerő jó harminc százalékkal magasabb, mint az országos átlag. Szabolcs megye Magyarország legszegényebb régiója. Az országból összesen hat megyének magasabb a vásárlóerő indexe, mint az országos átlag. A többi megye ezt lefelé húzza.

Budapest vásárlóereje 2008-ig növekedett, 2012-re azonban visszaesett, ezért nem húzza már annyira föl az országos átlagot. Négy megye tudott csak az elmúlt tíz évben jelentősen javulni. Még Győr-Moson-Sopron megyében is csökkent a vásárlóerő. Komárom, Fejér és Tolna megye tudott az elmúlt tíz évben és a válság utáni négy évben is töretlenül növekedni. A válság után egyébként több megye vásárlóerő indexe is növekedésnek indult, ami némi reményre adhat okot.

Tiszabő a legszegényebb

Ezer fő feletti települések (2012)
Ezer fő feletti települések (2012)
Fotó: GFK

Sokáig Budapest után Győr-Moson-Sopron megye volt az ország második leggazdagabb megyéje, most már csak az ötödik helyen van. Budapesten a XII. kerület a leggazdagabb és a nyolcadik kerület a legszegényebb. A fővárosban a nyolcadik kerületet kivéve minden kerületben magasabb a vásárlóerő, mint az országos átlag.

A leggazdagabb ezer fő feletti települések listáját Telki, Csopak és Üröm vezeti, Budaörs pedig lecsúszott a tizedik helyre, de így is harminc százalékkal az országos átlag fölött teljesít. Telki vásárlóereje majdnem másfélszer akkora, mint az országos átlag. Budapest pedig, ha egyben mérték volna, az ország hetedik leggazdagabb vásárlóerejű települése lenne. A lista alján Tiszabő, Alsószentmárton, Szendrőlád és Hernádvecse szerepelnek. Az ország legszegényebb települése Tiszabő, ahol a vásárlóerő az országos átlag 38 százaléka.

Messze még a felzárkozás

A vásárlóerő-index Magyarországon öt éve gyakorlatilag változatlan, közölte Kozák Ákos, a GfK piackutató intézet igazgatója csütörtökön. Szerinte az egykulcsos adó se hozta a tőle várt eredményeket, ugyanis abból egyelőre többletjövedelem nem csapódott le. Már a félszuperbruttó kivezetése előtt kellett volna többletjövedelmet generálnia az adóváltozásnak, ugyanis a felső százalékokban jelentős többletjövedelmet kellett volna generálnia a csökkentésnek. Kozák szerint a jövőben sem várható, hogy az szja-változás beváltja a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a leggazdagabbak először megtakarították a többletjövedelmüket, nem elköltötték.

gfk2
Fotó: GFK

Az igazgató elmondta, az első mért adatok a 2000-es évek elején nem voltak rosszak. A tíz évvel ezelőtti előrejelzések szerint 2015-re el kellett volna érnünk az EU  átlagos vásárlóerejénnek 70-75 százalékát, a huszas évekre pedig behozni az átlagot. Egyelőre azonban messze vagyunk ettől. A térségben Csehország mindig a magyar átlag fölött volt, de már Szlovákia és Lengyelország is leelőzött minket. Horvátország idén először, közvetlenül Magyarország előtt végzett. Korábban a régiós lista élén voltunk.