Adigeföldre megy a magyar tőke

2012.10.25. 15:54

Az Aquincum International Közép-európai Befektető és Tanácsadó Iroda Kft. beruházóként jelenne meg az Oroszországi Föderációhoz tartozó kaukázusi Adige Köztársaságban – írta a Kommerszant című orosz napilap csütörtökön. A politikai-gazdasági lap Adigeföld elnöki sajtószolgálatának közleményére hivatkozva számolt be Aszlan Thakusinov köztársasági elnök és Szűrös Attila, az Aquincum International igazgatója keddi tárgyalásairól.

Az északnyugat-kaukázusi köztársaság költségvetési garanciái mellett az Aquincum International egy épületberuházásba több mint 60 millió eurót fektetne be, amelyet évi hat százalékos kamattal 7 év alatt kellene visszatérítenie a megrendelőnek, írja az MTI. A ránézésre ppp-fejlesztések logikájával működő projektet az Eximbank finanszírozná. Adigeföld köztársasági elnöke elmondta: területükön az óvodák építése a legfontosabb, de nemzeti színházat és egy új házasságkötő „palotát” is fel akarnak építtetni.

Az Aquincum International Kft. az Óbuda cégcsoport tagja, amely 15 magyar és külföldi tagvállalatot tömörít. A társaság csaknem három és fél millió négyzetméternyi épített területet, több mint ötszáz ingatlanfejlesztési projektet valósított meg. A cégnek öt külföldi leányvállalata van, az egyiket az Oroszországi Föderációban hozták létre.

A cég Oroszország területén már több közintézmény felépítésében vett részt. A Kommerszant a Baskír Köztársaság székhelyén, az Ufában létesített onkológiai központot, a vologdai megyei gyermekkórházat, és egy sor lipecki közintézmény megvalósítását említi.

Az Opten cégtárának adatai szerint az Aquincum Kft.-t 2006-ban jegyezték be, óbudai székhelye mellett szentpétervári fióktelepet tart fenn. A hárommilliós tőkéjű társaság főtevékenysége mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, többségi tulajdonosa a részben a Merkator Vagyonkezelőn keresztül több magyar magánszemély tulajdonában álló Aquincum-Invest Vagyonkezelő Kft. A cég árbevétele a 2010-es 823 millió forint után tavaly 5,44 milliárd forint volt, előző évi 49 milliós adózott vesztesége 44 milliós nyereségbe fordult.