Moody's: Jövőre is alig lesz itt növekedés

2012.10.25. 12:42
A bankadó teljes összegének jövő évi fenntartása negatív a bankok szempontjából, mivel ezáltal jövőre is veszteséges lesz a szektor - mutat rá heti jelentésének Magyarországgal foglalkozó részében a Moody's. A hitelminősítő elemzői a kormánynál lényegesen pesszimistábban látják a magyar gazdaság kilátásait.

A Moody's elemzői rendszeres heti jelentésükben külön részt szentelnek Matolcsy György múlt heti bejelentéseinek, melynek keretében a kormány arról is döntött, hogy 2013-ban nem feleződik meg a bankadó. A hitelminősítő szakértői szerint ez negatív fejlemény a bankok szempontjából, mivel ezzel a szektor jövőre is veszteséges lesz, negatívan érinti emellett a tőkemegfelelési mutatóikat és visszaveti hitelezési képességüket, idézi a Portfolio.

A hitelminősítő kommentárja külön megjegyzi, hogy az általuk minősített 8 bank közül csupán 3 pénzintézet volt nyereséges 2011-ben és 2012 első felében: az OTP, a Budapest Bank és a K&H Bank.

Jövőre is csak a várt növekedés harmada jöhet össze

Mindeközben a gazdasági növekedés a 2008-as globális pénzügyi válság kirobbanása óta stagnál, ami külső és belső tényezők együttes hatása. Idén 1,4 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, és jövőre is csak 0,3 százalékkal növekedhet. A gazdasági növekedés beindulását hátráltatják strukturális tényezők is, így például a magas munkanélküliség - fogalmaznak a szakértők.

A Moody's elemzői friss prognózisukkal kedvezőtlenebbül ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait a kormánynál, miután a kormány hivatalos várakozása 1,2 százalékos visszaesés az idei évre és 0,9 százalékos növekedés jövőre (ez utóbbit Matolcsy György jelentette be múlt hét szerdán).

Az ország gazdasági kihívásait csak fokozza a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet, amely arra készteti a bankokat (és az anyabankokat), hogy csökkentsék kitettségüket - írják a szakértők.

Fenntartható lépések kellenének

A Moody's részéről a múlt héten kijelentették, hogy csak akkor fogják megváltoztatni Magyarország megítélését, ha a kormány tartható költségvetési intézkedéseket hoz a gazdasági növekedés ösztönzésére.

Ezt megelőzően, két héttel ezelőtt a Fitch és az S&P beszélt az IMF-megállapodás esetleges elmaradásának következményeiről, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország az IMF nélkül is elég erős.