Tovább csökkennek a kgfb-díjak

2012.10.30. 08:40

Kevesen gondolták, hogy az elmúlt két év drasztikus áresése után még fokozható az árverseny a kötelező biztosítási piacon. Mégis ez történt. Átlagosan is további 5-8 százalékkal csökkentek a díjak, de nem ritka a 20 százalékos további áresés sem. Úgy tűnik, hogy kifejezetten jól járhatnak a kampányban a fővárosiak, ezen belül is különösen a fiatalok, az agglomerációban élők, és a biztonságosabb vezetőként ismert idősebb korosztály is. Az alapdíjak egyes kiemelt szegmensekben akár a tavalyi felére, harmadára is csökkentek – derül ki a Netrisk.hu biztosítási portál gyorselemzéséből.

Bár az előzetes nyilatkozatok a díjak kis mértékű emeléséről szóltak, a legtöbb biztosító ismét engedett díjaiból a ma hajnalban a Napi Gazdaságban is megjelent tarifák tanulsága szerint. A biztositas.hu szerint kedvező díjakra számíthatnak az autósok, akik november 1 és november 30 között választhatják ki melyik biztosítót szeretnék maguknak 2013-ban. A kötelező biztosítások 5-10 százalékos díjcsökkenése mellett az akár 30-60 százalékosra is felkúszó lakás és Casco biztosítási engedmények lehetnek népszerűek a kampányban.

A Netrisk.hu elemzése alapján idén meglepetést okozhat az Aegon és az Allianz, de a Köbe, az Uniqa és a Genertel is jól áll az árversenyben. Az erősorrendet ugyanakkor egy-egy ügyfél esetében nagyban befolyásolja, hogy ki milyen kedvezményt vehet igénybe. Kedvezményből ugyanis idén még több lesz: meglévő lakásbiztosításra, foglalkozásra, családi állapotra, de még iskolai végzettségre is lehet árengedményt kapni.

Budapest környéki és a vidéki autótulajdonosoknak több biztosító is jelentősen csökkenti díjait. Az Aegon és Union esetében az budapesti agglomerációban lakók 5-15 százalékkal kell kevesebbet fizessenek, a Wáberer Hungária (korábbi: Wabard) pedig vidéken ad 10 százalékkal alacsonyabb árat. A közszolgákért folytatott éles versenybe is beszáll a Köbe, aki 15 százalékra növeli kedvezményét ebben a szegmensben.

A már hagyományosan kedvező árú termékek mellett az autósok új szolgáltatásokkal is találkozhatnak a kampányban. A Wáberer például ingyenes bónusz biztosítást vezet be kötelezője mellé, amivel az üzembentartók ez idáig egyedülálló módon biztosíthatják bónuszfokozatuk megőrzését arra az esetre, ha járművüket más sofőr (pl.: gyermekük) vezeti és eközben kárt okoz.

Szintén újdonság, hogy a 4 millió autós mellet a kampány a 9 millió hazai bankszámla tulajdonosának is kínál jelentős megtakarítási lehetőséget, akik a kampányban néhány perc alatt ellenőrizhetik majd bankszámlájuk díját, és átlagosan várhatóan 15-20 ezer forintot megtakarítva egyszerűen válthatnak kedvezőbb számlacsomagra.

A Biztosítás.hu szerint a kampányban várhatóan jóval fél milliónál több váltóra lehet számítani, és ha az autóhasználat csökkenése a jelenlegi éves 5 százalékos ütemet tartja a jövőben, a kötelező díjának csökkenése is tovább folytatódhat. A biztosítók eddig a múlt évinél jóval kevesebb, legfeljebb félmillió váltóra számítottak, ám a Netrisk.hu várakozása szerint ennél jóval többen, akár egymillióan is átszerződhetnek az idei kampányban abból a 2,5 millió autósból, akik évfordulója még január elsejére esik. Hiszen most azoknak is megéri váltani, akik az elmúlt 2 évben átszerződtek, azoknak pedig végképp, akik 3 éve nem változtattak a szerződésükön. Néhány biztosító a régóta passzív ügyfeleket külön kedvezménnyel is ösztönzi, de aki három éve nem váltott, eleve akár már harmadára is csökkentheti biztosítási díját az idei kampányban.

Az is jól látszik ugyanakkor, hogy a mostani az utolsó nagy árleszállítás. Már a most meghirdetett tarifatáblákban eltérő alapdíjat és kedvezményt határoztak meg a biztosítók a január elsején, illetve az azt követően váltó ügyfeleknek. Aki tehát nem most a kampányban, hanem azt követően válthat csak, eleve átlagosan 15 százalékkal magasabb díjra számíthat. A biztosítók annak ellenére nem csináltak titkot abból, hogy év közben nem ezeken az árakon adják a kötelezőt, hogy a mostani díjhirdetés eleve csak a március elseje előtt lejáró szerződésekre érvényes, hiszen ezt követően az új törvény szerint már bármikor új díjat hirdethetnek a társaságok.

A Netrisk.hu elemzése alapján idén meglepetést okozhat az Aegon és az Allianz, de a Köbe, az Uniqa és a Genertel is jól áll az árversenyben. Az erősorrendet ugyanakkor egy-egy ügyfél esetében nagyban befolyásolja, hogy ki milyen kedvezményt vehet igénybe. Kedvezményből ugyanis idén még több lesz: meglévő lakásbiztosításra, foglalkozásra, családi állapotra, de még iskolai végzettségre is lehet árengedményt kapni. Aki casco biztosítását a kötelezővel együtt köti, még nagyobb diszkontra számíthat. Van biztosító, amely több mint 5o százalékkal adja olcsóbban a kgfb-t a cascóval együtt. Az idei kampány tehát a casco piacát is alaposan megmozgathatja.

A tavalyinál több az olcsó kiegészítő szolgáltatás is, amelyet 1-5 ezer forintért a kgfb mellé lehet megvenni, a tavaly is népszerű vadkár biztosítástól a viharkárokra szóló kiegészítőn át a parkolási biztosításig, vagy az autóban szállított kisállatra, a tetőn vitt sporteszközre szóló plusz kockázatvállalásig.

Vásárolható bónusz védelem biztosítás is, mellyel az autós elérheti, hogy ne emelkedjen a következő évben a biztosítási díja azért, ha véletlenül balesetetet okoz. Ezt a kiegészítőt a Netrisk.hu ügyfelei ingyen kapják novemberben.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó biztosítók óvatosak, zömük már az idei ügyfélszám megtartásával is elégedett lenne. A legbátrabb talán a tavalyi kampány egyik nagy nyertese, a Genertel, amely meg szeretné ismételni a tavalyi eredményét − akkor a kampányban 76 900 szerződést szereztek és 22 500 szerződést vesztettek. A többi biztosító közül a Generali, az Aegon, a Posta és az Union pozitív szaldóban reménykedik az előttünk álló hónap után.

A józanabbak ugyanakkor figyelmeztetnek: hiába vár a piac visszafogott, 5, maximum 10 százalékos átlagdíjcsökkenést, ez a 17 ezer forint körüli átlagdíjak esetében már nem éri el az ingerküszöböt: hiszen 700-800 forintért aligha fog egy autós biztosítót váltani.