A nyugdíjasokkal barátkozik az IMF

2012.11.07. 09:32 Módosítva: 2012.11.07. 09:32
Az IMF nem követelte a nyugdíjak csökkentését, ezt az idősek kérésére válaszlevélben is megerősítették az IMF képviselői. Két idősügyi szervezet vezetőjét kedden Irina Ivascsenko, a valutaalap magyarországi képviselője fogadta, és felajánlotta, ha kell, személyesen nyugtatja meg a nyugdíjasokat.

Nincs IMF követeléslista. Sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna - ezt válaszolta Irina Ivascsenko a nyugdíjasok korábbi levelére, írja a Népszava.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője tegnap személyesen is fogadta az idősszervezetek vezetőit, Hegyesiné Orsós Évát, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnökét, valamint Simon Dezsőt, az MSZOSZ nyugdíjas szövetségének elnökét.

A két vezető egy újabb, többoldalas levelet adott át, és azt kérték tőle, juttassa el azt Washingtonba, az "IMF misszió" vezetőjének. Irina Ivascsenko egyébként felajánlotta, hogy ő maga személyesen is szívesen válaszol az aggódó nyugdíjasok kérdéseire. Ennek hatására karácsony előtt több találkozó is lesz, a NYOK tagjaival, küldöttségével, szakértőkkel és vélhetően az Idősek Akadémiájának résztvevőivel is beszélget majd a magyarországi képviselő - tájékoztatta a lapot Hegyesiné Orsós Éva.

Riogattak

Az idősek azt követően kezdtek aggódni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szeptemberi, sárvári kihelyezett Fidesz-frakcióülésen ismertette, milyen feltételeket támaszt az IMF a hitelmegállapodásért cserébe. A kormányfő azt mondta, a részletek a lapokban olvashatók majd. Később a Magyar Nemzet arról írt, hogy a hitelmegállapodás feltételei között a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár-emelése is szerepel. Nem sokkal később kiderült, ebből egy szó sem igaz, de a kormány nem ismerte be a félretájékoztatást, sőt plakát-kampányt indított az IMF ellen (később újságokban, illetve például tömegközlekedési eszközökön is reklámoztak).

Az idősek képviselői ezt követően, szeptember végén fordultak először levélben az IMF képviselőihez, és azt kérték, ha lehet, ismertessék a részletes követelési listát. Az erre érkezett válaszban szerepelt, hogy lista nincs, ellenben szeretnék megismerni a magyar kormány álláspontját és terveit a gazdaság fejlesztéséről és a fenntartható fejlődésről. Az idősek képviselői ezt követően azt várták, hogy a kabinet és a valutaalap egyeztessen, ekkor ők is találkozót kértek volna, hogy saját véleményüket is elmondhassák. Mivel erre a találkozóra nem került sor, a véleményüket egy újabb levélben foglalták össze.