Megkezdődött a Dunaferr-sztrájk

2013.02.20. 18:17

Megkezdődött a határozatlan idejű sztrájk az ISD Dunaferr Zrt. egész területén szerda délután, a munkabeszüntetést a reprezentatív szakszervezetek a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

Mucsi Zoltán a sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy a sztrájk rendben elkezdődött, sztrájktörésről és fegyelmezetlenségről nincs információjuk. A munkabeszüntetés miatt a meleghengermű teljesen leállt. Számításaik szerint éves szinten 500-600 millió forint különbség van a szakszervezetek követelése és a cégvezetés ajánlata között, miközben a vállalat egynapi árbevétele 800 millió forint körül van. Vagyis a munkabeszüntetés miatti egynapi bevételkiesésből kifizethető lenne a menedzsment eddigi utolsó ajánlatán felüli béremelés is.

A rendőrségen bejelentették jövő hétfőre tervezett megmozdulásukat, amellyel az ukrán alapanyag vasúton történő beszállítását kívánják megakadályozni. Ezen kívül jövő szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé is demonstrációt szerveznek, amelyen előreláthatólag 400-500 ember vesz majd részt.

A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. Közölték a cégvezetéssel, hogy készek további egyeztető tárgyalásokra.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje közölte, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét. Evgeny Tankhilevich cégvezető véleménye szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni. Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet azzal, hogy a munkavállalók a jelenlegi gazdasági helyzetben a sztrájk révén gyakorolnak nyomást a tulajdonosokra, de tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, és nem kívánja korlátozni - állt a közleményben. A cég vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban még 5,2 százalékos béremelést követelt.  • Hírek
  • Hírek