Mátyás
-6 °C
1 °C

Alig választották tavaly az adamot

2006.02.22. 08:10
Az első jelek arra utalnak, ismét igen szűk azon személyek köre, akik az adóhatósági adómegállapítást (adam) választották.

Az APEH-től kapott, február 20-i feldolgozási adatok szerint 7098 nyomtatvány érkezett be az állami adóhatósághoz azoktól, akik élni kívántak az adam lehetőségével. Igaz, a számot óvatosan kell kezelni, hiszen a feldolgozás folyamatosan zajlik, így ez még nem tekinthető végleges adatnak, és még az sem látható, hány esetben volt jogos az igénylés.

Mint ismert, február 15-ig kellett eljuttatniuk az APEH-hez az erre vonatkozó nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek, akik - a feltételek teljesülése esetén - a munkáltatói adóbevallás, illetve önbevallás helyett az adóhatóságra kívánták bízni ezt a munkát. Tavaly indult az adam, amely az első évben messze elmaradt a várakozásoktól: a remélt egymillió helyett körülbelül 10 ezren éltek a lehetőséggel. Jövőre vélhetően felfut az adamosok száma, hiszen a 2006. évi jövedelmekről már nem lehet teljesíteni a bevallást a munkáltató útján.

Ugyancsak február közepéig kellett a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó evásoknak az éves bevallást benyújtaniuk, valamint az addig fizetett adót kiegészíteni a ténylegesen fizetendő összegre. Mintegy 78 ezer evás 15,8 milliárd forint adókiegészítést fizetett februárban a tegnapelőtti adatok szerint, év elejétől pedig összesen 23,6 milliárd folyt be evából - tájékoztatta lapunkat az APEH.