Ágnes
-1 °C
2 °C

Kevesen számíttatnak adót az APEH-hel

2005.02.14. 08:07
A remélt létszám töredékét éri el csupán az adóhatósági adómegállapítást kérő személyek száma, bár még hátra lehet egy nagyobb roham a február 15-ei határidő előtt.
Eddig kétezren választották az adóhatósági adómegállapítást (adam) az szja-bevallások lehetséges változatai közül, míg az űrlapot ötvenezer adózó töltötte le az APEH honlapjáról. Az előzetes, 400-500 ezer adamot választó adózóról szóló várakozásoktól tehát jelentősen elmarad az új lehetőség iránti érdeklődés. Ennek ellenére elképzelhető, hogy három-négy éven belül felválthatja a munkáltatói adómegállapítást az adóhatóság szolgáltatása, amennyiben a következő két-három esztendőben nagyjából 500 ezer személy adójának megállapításával sikeresen birkózik meg az APEH - mondta pénteken Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettes.

Határidő

Ezzel a keresők felének ügyét venné át az adóhatóság. Kedd éjfélig lehet kérni az adóhatósági adómegállapítást elektronikusan, vagy postazárásig levélben a 04530 számú nyomtatványon. Ezen a napon - figyelemmel a február 15-ére eső számos bevallási határidőre - meghosszabbított nyitva tartással várják az ügyfeleket a posták és az APEH ügyfélszolgálatok, ez utóbbiak 18 óráig lesznek nyitva kedden.

Az adamot választók adókalkulációját az önadózást folytató magánszemélyekre vonatkozó határidővel megegyezően május 20-áig készíti el az APEH. Az adótartozást pedig június 20-áig fizethetik be az érintettek, valamint az visszafizetendő adót is eddig az időpontig utalja a hivatal. Amennyiben az adózó nem ért egyet az APEH kalkulációjával, a kézhezvételt követően nyolc nap áll rendelkezésére, hogy észrevételt tegyen a bizonyító dokumentumok mellékelésével. Az adóhatóságnak ezt követően 15 napja van a megállapított adó módosítására, amiről az adózó ismét kifogást emelhet.

Szintén február 15-éi határidővel várja az APEH azoknak az egyéni vállalkozóknak a személyijövedelemadó-bevallását, akik nem az evát választották, valamint egyéb kötelezettségeikről (például alkalmazott után fizetendő járulékok) szóló éves bevallást. Az evázók éves bevallása is most esedékes, akárcsak az éves áfabevallások benyújtása.