Valter
16 °C
31 °C

Áder nyílt levélben kéri számon Medgyessy ígéreteit

2004.07.18. 15:56
Az adók és terhek csökketnésére vonatkozó miniszterelnöki ígéretek teljesülését kéri számon a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfőn. Áder János szerint az elmúlt két évben több mint húsz alkalommal növelték az adó- és járulékterheket.
A Fidesz szerint Medgyessy Péter és a kormány választási ígéretei ellenére nem tesz lépéseket az adó- és járulékcsökkentés érdekében, csupán a szavak szintjén áll a terhek mérséklése mellett - írja Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében vasárnap.

"Mit szándékozik tenni a miniszterelnök?"

"Szomorúan kell tapasztalnom, hogy kormánya - az Ön személyes, valamint a kormányzó pártok választási ígéretei ellenére - továbbra sem kíván lépéseket tenni az adó- és járulékterhek csökkentése érdekében. Az elmúlt több mint két esztendőben bebizonyosodott, hogy Önök csupán a szavak szintjén állnak a terhek mérséklése mellett, mivel cselekedeteik éppen az ellenkezőjét igazolják" - áll Áder János levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

A frakcióvezető hangoztatja: szeretnék tudni, hogy a miniszterelnök mit szándékozik megvalósítani azon korábbi ígéreteiből, amelyekre két évvel ezelőtt személyes garanciát vállalt. Tudni szeretnék továbbá azt is, hogy támogatja-e az őt miniszterelnökké jelölő szocialista frakció adóemelésre tett javaslatait.

Több mint húsz alkalommal nőttek az adó- és járuléktervek

Áder János emlékeztet rá, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként 2002 tavaszán, az Egyetértésben a nemzettel! címmel meghirdetett választási programjában egyebek között azt ígérte, hogy az akkori 20, 30, 40 százalékról 13, 25, 40 százalékra mérséklik a személyi jövedelemadót, valamint garanciát vállalt arra, hogy az adózási jövedelemsávok megváltoztatásával is csökkentik az adóterheket.

"A vállalkozóknak a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, a közszolgálatban dolgozóknak lényegesen magasabb kereseteket biztosító bértáblázat és szociális juttatási rendszer bevezetését ígérte" - teszi hozzá. Ezzel szemben az elmúlt két évben több mint húsz alkalommal növelték az adó- és járulékterheket. Többek között növelték az egészségügyi járulékot, megszüntették a nyugdíjjárulék adókedvezményét, a befektetési adóhitelt, duplájára növelték a cégautók adóját, jelentősen emelték az ajándékozási és az örökösödési illetéket, bevezették a környezetterhelési díjat, az energiaadót és az innovációs járulékot - áll a levélben.

Áder János úgy látja a kormánynak, illetve a kabinet mögött felsorakozó koalíciós pártoknak most elkezdődött költségvetési alkudozásából is arra lehet következtetni, hogy nemhogy a választási füzetben szereplő 13 és 25 százalékos adókulcsból nem lesz semmi, de az eddigi legmagasabb 40 százalékos sávot 48 százalékosra, azaz összesen 20 százalékkal kívánja emelni a szocialista párt. A közszolgálatban dolgozóknak pedig a lényegesen magasabb keresetek helyett a következő évben stagnáló reálbérre és elbocsátásokra kell felkészülniük.