Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áder nyílt levélben kéri számon Medgyessy ígéreteit

2004.07.18. 15:56
Az adók és terhek csökketnésére vonatkozó miniszterelnöki ígéretek teljesülését kéri számon a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfőn. Áder János szerint az elmúlt két évben több mint húsz alkalommal növelték az adó- és járulékterheket.
A Fidesz szerint Medgyessy Péter és a kormány választási ígéretei ellenére nem tesz lépéseket az adó- és járulékcsökkentés érdekében, csupán a szavak szintjén áll a terhek mérséklése mellett - írja Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében vasárnap.

"Mit szándékozik tenni a miniszterelnök?"

"Szomorúan kell tapasztalnom, hogy kormánya - az Ön személyes, valamint a kormányzó pártok választási ígéretei ellenére - továbbra sem kíván lépéseket tenni az adó- és járulékterhek csökkentése érdekében. Az elmúlt több mint két esztendőben bebizonyosodott, hogy Önök csupán a szavak szintjén állnak a terhek mérséklése mellett, mivel cselekedeteik éppen az ellenkezőjét igazolják" - áll Áder János levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

A frakcióvezető hangoztatja: szeretnék tudni, hogy a miniszterelnök mit szándékozik megvalósítani azon korábbi ígéreteiből, amelyekre két évvel ezelőtt személyes garanciát vállalt. Tudni szeretnék továbbá azt is, hogy támogatja-e az őt miniszterelnökké jelölő szocialista frakció adóemelésre tett javaslatait.

Több mint húsz alkalommal nőttek az adó- és járuléktervek

Áder János emlékeztet rá, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként 2002 tavaszán, az Egyetértésben a nemzettel! címmel meghirdetett választási programjában egyebek között azt ígérte, hogy az akkori 20, 30, 40 százalékról 13, 25, 40 százalékra mérséklik a személyi jövedelemadót, valamint garanciát vállalt arra, hogy az adózási jövedelemsávok megváltoztatásával is csökkentik az adóterheket.

"A vállalkozóknak a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, a közszolgálatban dolgozóknak lényegesen magasabb kereseteket biztosító bértáblázat és szociális juttatási rendszer bevezetését ígérte" - teszi hozzá. Ezzel szemben az elmúlt két évben több mint húsz alkalommal növelték az adó- és járulékterheket. Többek között növelték az egészségügyi járulékot, megszüntették a nyugdíjjárulék adókedvezményét, a befektetési adóhitelt, duplájára növelték a cégautók adóját, jelentősen emelték az ajándékozási és az örökösödési illetéket, bevezették a környezetterhelési díjat, az energiaadót és az innovációs járulékot - áll a levélben.

Áder János úgy látja a kormánynak, illetve a kabinet mögött felsorakozó koalíciós pártoknak most elkezdődött költségvetési alkudozásából is arra lehet következtetni, hogy nemhogy a választási füzetben szereplő 13 és 25 százalékos adókulcsból nem lesz semmi, de az eddigi legmagasabb 40 százalékos sávot 48 százalékosra, azaz összesen 20 százalékkal kívánja emelni a szocialista párt. A közszolgálatban dolgozóknak pedig a lényegesen magasabb keresetek helyett a következő évben stagnáló reálbérre és elbocsátásokra kell felkészülniük.