Százmilliárdos hiba az új adótörvényekben

2006.06.15. 14:47
Az egész költségvetési konszolidációt felborító hiba maradt a parlamentnek benyújtott adótörvényekben: a jelenlegi tervezet biztosítja annak lehetőségét, hogy a valamennyi vállalkozás visszatartsa szeptembertől az áfát, és az összesen több száz milliárd forintos tételt később büntetlenül fizesse meg.
Bár a kormány erősen kritizálható módon tartotta vissza 2004 ősszén az áfavisszaigénylések összegét, aligha a két évvel ezelőtti történetet akarták kompenzálni akkor, amikor megszorító csomag törvényjavaslatait előkészítve bújtatottan lehetőséget adtak arra, hogy a vállalkozások az év utolsó hónapjaiban akár egy fillér áfát se fizessenek be a költségvetésnek. A forgalmi adó az állam egyik legfontosabb, évente több mint 2000 milliárd forintot biztosító bevételi forrása, az év utolsó néhány hónapjának kiesése is több száz milliárd forintos lyukat ütne a költségvetésen.

Túlzott amnesztia

A kiskapura a KPMG által az új adójogszabályok bemutatására szervezett rendezvényen hívták fel a figyelmet. A cég szakértője, Földes Balázs az Indexnek elmondta: az adóvizsgálatok számának tervezett emelése előtt a kormány lehetőséget akart biztosítani az önellenőrzésre. Az erről szóló törvénytervezet értelmében 2007. január elsejéig magánszemélyek és vállalkozások egyaránt pótlékmentesen, azaz külön költség nélkül élhetnek önrevízióval. Ráadásul ha megteszik, és korrigálva korábbi bevallásaikat kiderül, hogy több adót kellett volna korábban fizetniük, a különbséget akár öt éves részletekben fizethetik be.

Azaz: ha valaki a törvény elfogadását követően, január elsejéig lényegében egy fillér áfát nem fizet, szándékosan egy forintos összegről szóló bevallásokat nyújtva be, akkor nem csak mentesül az egyébként komoly (kamat, pótlék stb) következmények alól, de egyszersmind az összeg nagyságától függően akár öt éves részletfizetési lehetőséget nyer az egyébként egy tételben fizetendő adóra. (Vonatkozik ez minden adóra, de az áfa jelentheti a legnagyobb tételt, és a forgalmi adó az, aminél rendszeres, havi vagy negyedéves fizetési kötelezettség is fennáll.)

Javítják

A KPMG több kisebb jelentőségű hibát is felfedezett az benyújtott törvényjavaslatokban, ezekre hamarosan írásban hívják fel a Pénzügyminisztérium figyelmét. A tárca a rendezvényen előadást tartó államtitkára, Karácsony Imréné azt máris jelezte, hogy az amnesztiával kapcsolatos szabályokat módosító javaslatokkal korrigálni fogják a kiskapu bezárása érdekében.  • Hírek
  • Támogatások