Natália
1 °C
7 °C

Ma esküsznek az új adónyomozók

2006.09.15. 06:57
Ma tesznek ünnepélyes esküt az új adónyomozók - ezzel gyakorlatilag lezárul a vámhatóság bűnügyi szolgálatának átalakítása, kibővítése. Az elmúlt hónapok alatt kellett felkészülnie a vámszervezetnek új feladataira, törvényi felhatalmazással ugyanis a korábbinál jóval több gazdasági bűncselekmény ügyében nyomozhatnak szeptember 15-étől a pénzügyőrök.

A megszaporodó feladatok nagyobb létszámot is igényelnek, ezért döntöttek úgy, hogy a nyomozói létszámot csaknem a duplájára, 500-ról 900-ra bővítik. Sokan érdeklődtek házon belül az új kihívások iránt - értesült a Világgazdaság -, a belső állásbörzén az első lépcsőben 70-en feleltek meg. Az ő átképzésük már meg is kezdődött, ősszel tovább folytatódik a belső átcsoportosítás.

Kívülről több mint kétezer pályázat érkezett, a kiválasztásnál nagy előnyként értékelték, ha a jelentkező pénzügyi, számviteli, közgazdasági, jogi képzettségről adott számot, illetve szintén pozitívumként esett a latba a bűnügyi szakterületen szerzett tapasztalat vagy a nyelvismeret.

A létszámbővítés egyik forrását a rendőrség adta, a pénzügyi nyomozók közül 111-en pályáztak sikerrel a felvételre. A gazdaságvédelmi szakterületről jelentkezők közül 40 szakember felelt meg. Heten más rendvédelmi szervezettől kérték a felvételüket. "Civilek" is fantáziát láttak az új munkalehetőségben: 42-en érkeztek az élet legkülönbözőbb területéről. Az újonnan felvettek nagy része hivatásosként nyomoz majd a bűncselekmények után.

A rendőrség 3500 olyan ügyet adott át a vámosoknak, amelyekben ezentúl kizárólagos joggal csak ők nyomozhatnak. A korábban felrajzolt bűnügyi térképnek megfelelően osztják meg a munkát a vámnyomozók, s mivel a legfertőzöttebbnek a főváros bizonyul, itt dolgozik majd a legnagyobb csapat. Észak-Alföld régió a következő a sorban, itt is megerősített gárda ered a bűnözők után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?