Tekla
8 °C
20 °C

Ma esküsznek az új adónyomozók

2006.09.15. 06:57
Ma tesznek ünnepélyes esküt az új adónyomozók - ezzel gyakorlatilag lezárul a vámhatóság bűnügyi szolgálatának átalakítása, kibővítése. Az elmúlt hónapok alatt kellett felkészülnie a vámszervezetnek új feladataira, törvényi felhatalmazással ugyanis a korábbinál jóval több gazdasági bűncselekmény ügyében nyomozhatnak szeptember 15-étől a pénzügyőrök.

A megszaporodó feladatok nagyobb létszámot is igényelnek, ezért döntöttek úgy, hogy a nyomozói létszámot csaknem a duplájára, 500-ról 900-ra bővítik. Sokan érdeklődtek házon belül az új kihívások iránt - értesült a Világgazdaság -, a belső állásbörzén az első lépcsőben 70-en feleltek meg. Az ő átképzésük már meg is kezdődött, ősszel tovább folytatódik a belső átcsoportosítás.

Kívülről több mint kétezer pályázat érkezett, a kiválasztásnál nagy előnyként értékelték, ha a jelentkező pénzügyi, számviteli, közgazdasági, jogi képzettségről adott számot, illetve szintén pozitívumként esett a latba a bűnügyi szakterületen szerzett tapasztalat vagy a nyelvismeret.

A létszámbővítés egyik forrását a rendőrség adta, a pénzügyi nyomozók közül 111-en pályáztak sikerrel a felvételre. A gazdaságvédelmi szakterületről jelentkezők közül 40 szakember felelt meg. Heten más rendvédelmi szervezettől kérték a felvételüket. "Civilek" is fantáziát láttak az új munkalehetőségben: 42-en érkeztek az élet legkülönbözőbb területéről. Az újonnan felvettek nagy része hivatásosként nyomoz majd a bűncselekmények után.

A rendőrség 3500 olyan ügyet adott át a vámosoknak, amelyekben ezentúl kizárólagos joggal csak ők nyomozhatnak. A korábban felrajzolt bűnügyi térképnek megfelelően osztják meg a munkát a vámnyomozók, s mivel a legfertőzöttebbnek a főváros bizonyul, itt dolgozik majd a legnagyobb csapat. Észak-Alföld régió a következő a sorban, itt is megerősített gárda ered a bűnözők után.