Aliz
6 °C
14 °C

A cégeknek kedveznek az adóváltozások

2003.09.19. 10:00
A lakosság több adót fizet jövőre a büdzsébe, míg a vállalatok pozíciója lényegében nem változik - ez az esszenciája a januári adóváltozásoknak. Az elbocsátási hullám érinti az adóhivatalt is.
Az adóhivatal ezer, a vám- és pénzügyőrség pedig hétszáz dolgozójától lesz kénytelen megválni a kormány elbocsátásokat előíró intézkedése nyomán, ami 10 százalékos leépítést irányoz elő a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél. Összességében mintegy 50 ezer fővel karcsúsodhat a közszféra, az ütemezésről és a végkielégítésekről a jövő heti kormányülésre kell előterjesztést készítenie a pénzügyi tárcának.

Kisegítő állomány

A minisztériumokat derült égből villámcsapásként érte a bejelentés - mondták A Napi Gazdaság érdeklődésére. Forrásaik a tapasztalatok alapján azt valószínűsítették, hogy elsősorban a kisegítő állomány - karbantartók, takarítók, üzemeltetők - létszámát érintheti a leépítés. Jövőre 8 százalékos bruttó béremelés mellett a gyermektelen, alacsony jövedelmű alkalmazottak reáljövedelme 0,8 százalékkal csökken, míg az idén bruttó 3 milliós éves keresethez jutó, gyermektelen, illetve egygyermekes alkalmazottak 2,8 százalékos javulást érezhetnek - ezek a szélsőértékek szerepelnek a Pénzügyminisztérium elemzésében.

Egy százalék körüli csökkenés

Az adóterhelés változását vizsgálva arra jutott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, hogy annak átlagos értéke 0,2 százalékkal mérséklődik jövőre. Ennél is kedvezőbb eredményre jutott Zara László adószakértő, aki szerint a tervezett változások 0,75-1,8 százalékkal mérséklik az elvonásokat. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adószakértője szerint a magas, felsővezetői jövedelemkategóriákban az adópozíció stagnál vagy romlik. Nem ismert egyelőre, hogy miként biztosítják jövőre a minimálbér adómentességét. A legújabb tervek szerint havi 50-ről 53 ezer forintra emelkedik a minimálbér, ami a szintén a tervekben szereplő változatlan adójóváírás mellett 596 forint adót jelent - Zara László számításai szerint. A lakosság összes adóterhelése valamelyest romlik, főleg az áfarendszer módosulása miatt. A kiadások emelkedését leginkább a felső, 25 százalékos áfa alá kerülő szén, fa, valamint a villamos energia vásárlói fogják megszenvedni. A szakértők 1,5-1,7 százalékra becsülik az áfaemelések által kiváltott többletinflációt, ami már önmagában ellensúlyozza az szja-ban elért javulást.

A cégeknek jobb

A vállalatok kedvezőbb évre számíthatnak, e mögött azonban nem annyira a társasági adókulcs csökkentése, mint inkább a beruházási kedvezmények kiterjesztése áll. Tegnap egyébként pontosították a feltételeket: ez alapján a beruházási határ 3 - hátrányos régióknál 1 - milliárd forintra, a létszámlimit 100, hátrányos területeken 50 főre módosul. A társasági adókulcs 2 százalékpontos vágása a cégek pozícióit ugyan érdemben nem javítja, ám arra jó lehet, hogy a tényleges adóteher vészesen megközelítse az adóparadicsomi 10 százalékot - vélik szakértők.

A multik adópozícióját ugyanakkor negatívan érinti a juttatások megadóztatásának változtatása: eddig a bértől elkülönítve lehetett könyvelni a vállalati juttatásokat, ezentúl - általában a 38 százalékos szja-sávba tartozó - bérként kell adózni és járulékot fizetni utánuk. A negatív hírek közé sorolható a forrásadó 20-ról 25 százalékra emelése is. Az államháztartás jövő évi pozíciója mindenképpen javul a nyár közepén közzétett számításokhoz képest. Az adóknál ugyanis ellensúlyozták a kisebb kulcsokat tartalmazó adótáblát, ám a költségvetési intézményeknél már 160 milliárd forinttal nagyobb megszorítást terveznek. Ezek miatt az elemzők is reálisabbnak tekintik az államháztartási hiány 1 százalékpontos csökkentéséről szóló terveket, igaz, a bázisul szolgáló idei deficit szerintük magasabb lesz, mint amit a PM vár. További tartalékot jelenthet az infláció, amit immár a pénzügyi tárca is 6 százalék körülire taksál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?