Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Új adó Budán

2004.01.06. 08:48
Építményadót vet ki a XII. kerületi önkormányzat azokra a lakáscélú ingatlanokra, amelyekre egy vállalkozás székhelyét, telephelyét vagy fióktelepét jegyezték be. Hasonló intézkedés több önkormányzat esetében is előfordulhat az ingatlanadóztatás konstrukciójától, valamint az uniós jogharmonizáció miatt előírt változtatások bevezetésétől függően.
Az uniós jogszabályok értelmében a vállalkozások nem részesülhetnek helyi adókedvezményekben (iparűzési-, telek- vagy építményadó-kedvezményben). A csatlakozási tárgyalások során 2007. december 31-éig kapott Magyarország átmeneti mentességet a szabály teljes körű érvényesítésére. Egy 2003-as törvénymódosítás lehetővé tette a kedvezmények határozott idejű - vagyis 2007. december 31-éig tartó - fenntartását, amennyiben arról az önkormányzat 2003. március 31-éig rendelkezett. Az adórendszernek az egyenlőség elvét is érvényesítenie kell: amennyiben építményadóval terheli az önkormányzat a nem lakáscélú ingatlanokat, a lakáscélú ingatlanba bejegyzett vállalkozók után is adót kell kivetnie.

Kommunális és építményadó

A XII. kerülethez hasonló rendelkezést tehát azon önkormányzatoknak is meg kell hozniuk, amelyek eddig megadóztatták az irodákat, de a magánlakásokat nem. Az önkormányzatok önállóan határozhatják meg az 1990-es C. törvény alapján, hogy kivetnek-e építményadót, milyen mértékben és mi alapján (alapterület vagy korrigált forgalmi érték), valamint hogy adnak-e adókedvezményt. Az önkormányzatok többsége kommunális adó formájában jelenleg is megadóztatja a lakáscélú ingatlanokat.

A nem lakáscélú ingatlanokat az önkormányzatok csaknem 25 százaléka terheli építményadóval, ezek fele a lakóingatlanokra is kirója az építményadót. A törvény azonban meghatározza, hogy az építményadót megegyezés szerint az ingatlan vagy a haszonélvezeti jog tulajdonosának, vagyis a magánszemélynek kell megfizetnie, ám nem feltétlenül esik egybe az adókötelezettség alanya a bejegyzett vállalkozás tulajdonosával. A kettős adóztatást tiltja a törvény. Az egyenlőség elvének érvényesítése elképzelhető úgy is, hogy a vállalkozói székhelyül szolgáló lakóingatlanokat kiveszik a kommunális adó hatálya alól és kivetik rá az építményadót.