Béla
13 °C
27 °C

Az adókedvezményeket figyeli az APEH

2004.02.03. 10:14
Kiemelten vizsgálja idén az adóhivatal a Sulinet program keretében beszerzett számítástechnikai berendezések után igénybe vett, valamint a lakáscélú kedvezmények jogszerűségét - értesült a Népszava.
Az egyszerűsített adózást választóknál fokozottan ellenőrzi az adóhivatal, hogy eleget tesznek-e számlaadási kötelezettségüknek - tudta meg a Népszava. Az evások ugyanis automatikusan kikerülnek az adókörből, ha nem adnak számlát.

Kedvezményekre figyelnek

Azt is kiemelten ellenőrzi az APEH, hogy az egyes adatszolgáltatók megfelelő információkat közölnek-e a velük szerződéses kapcsolatban álló adózókról. Ez az előfeltétele annak, hogy 2005-től az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat.

Különös figyelmet fordít az adóhivatal a Sulinet program keretében beszerzett számítástechnikai berendezések után igénybe vett adókedvezmények jogszerűségére. Emellett továbbra is fontos szempont a lakáscélú kedvezmények vizsgálata, amit indokolttá tesznek a tavalyi jogszabályváltozások. Egyéb adókedvezmények ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít az APEH, különösen adó-visszaigénylések esetén - írja a Népszava.

A kereskedelmi tevékenységet folytatók közül különösen a textiltermékek és lábbelik forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, valamint a jövedéki termékeket árusítók számíthatnak az APEH fokozottabb figyelmére.

A második félévben fokozott figyelemmel kíséri az adóhivatal, hogy a vállalkozói szerződések valójában nem munkaviszonyt takarnak-e.