Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Evához hasonló szja-t akar az SZDSZ

2004.04.06. 17:22
Az SZDSZ azt javasolja, hogy 2005-ben folytatódjon a személyi jövedelemadó csökkentése; a kidolgozott, konkrét javaslatokat eljuttatatják a pénzügyminiszternek - közölte Kuncze Gábor.
Az SZDSZ az adó csökkentését javasolja. Kuncze Gábor pártelnök elmondta, egyik javaslatuk értelmében a jelenleg legalacsonyabb, 18 százalékos adókulcs és az ehhez tartozó jövedelemsáv változatlan maradna és ebben az esetben megmaradna az adójóváírás is. A középső, most 26 százalékos kulcs azonban 24 százalékra csökkenne és ez - a jelenlegi 1,5 millió forint helyett - 2,5 millió forint jövedelemig lenne érvényes.

Csökkenne

"Ez azt jelenti, hogy az átlag feletti jövedelmek is lényegében ezzel a 24 százalékos kulccsal adóznának a jövőben" - tette hozzá, megjegyezve, a jelenleg legmagasabb, 38 százalékos adókulcs vonatkozna a 2,5 millió forint feletti éves jövedelmekre. Ha valakinek havi 100 ezer forintos jövedelme van, akkor e változat alapján a havi szja-terhe ezer-kétezer forinttal csökkenne. Évi kétmillió forintos jövedelem esetében havonta hétezer forinttal csökkenne az szja, két és félmillió forintos jövedelemnél pedig havi 13 ezer forint lenne a csökkenés.

"Ez valóban egy érezhető adócsökkentés, elsősorban az átlag körül keresők esetében" - mondta Kuncze Gábor. Hozzátette, ennek az adótáblának a hatályba lépése az infláció ellen hatna és növelné a vállalkozások versenyképességét.

Nulla százalék

Az SZDSZ másik javaslata szerint 700 ezer forintig nulla százalékos lenne az szja, és ebben az esetben megszűnne az adójóváírás. Két és félmillió forintig 25 százalékos, efelett 38 százalékos lenne az szja-kulcs.

Az adózók az egyszerűsített vállalkozói adóhoz (eva) hasonlóan választhatnák az egyösszegű személyi jövedelemadót, amelynek kulcsa 30-32 százalék lenne. Ebben az esetben az adózó semmilyen további kedvezményt nem vehetne igénybe. Finanszírozhatóak a javaslatok. Hozzátette ugyanakkor, hogy az állam által biztosított kedvezményeket újra kell tárgyalni, azok jelentős része megszüntethető.

Nem várnak

"Vártunk, ameddig várhattunk" - mondta Kuncze Gábor arra reagálva, hogy az adók csökkentésére vonatkozó parlamenti vitanap kezdeményezését a többi párt nem írta alá. Annak kapcsán, hogy a parlamenti vitanap megtartása eddig meghiúsult, úgy fogalmazott: "olyan érzésünk van, mintha a pártok el akarnák sumákolni az adócsökkentést". Az SZDSZ ezt nem fogja megengedni - tette hozzá.

Kuncze Gábor azt mondta, hogy "adóstopot" hirdettek. Ennek lényege, hogy semmilyen, az adók emelésére vonatkozó javaslatot nem fognak támogatni és erre kérik a többi pártot is. A szabad demokrata pártelnök beszámolt az szja felajánlható, kétszer egy százalékának szabadabb felhasználására vonatkozó javaslatukról, valamint az iparűzési adó visszaigénylésével kapcsolatos elképzelésükről is.