Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Adóreform: első csomag

2005.03.02. 13:37
Elkészült az adóreform bizottság munkacsoportjaiban az az első javaslat tervezet, melyet már a főbizottság összehangolt, és ebben a formában küld részben Pénzügyminisztériumon kívüli szakmai egyeztetésre. Az úgymond nulladik körös tervezet szerint a legtöbb kiemelt adónemet megváltoztatnák és megszüntetnék az iparűzési adót.
A főbizottság által egységes szerkezetbe foglalt javaslatcsomag most visszakerül az egyes részkérdésekkel foglalkozó albizottságokhoz, illetve rajtuk keresztül tovább azokhoz a szakmai szervezetekhez, melyek képviselve vannak az adóreform bizottságban - mondta az Indexnek az egyeztetések további menetéről Pichler Ferenc. A pénzügyi tárca kabinetfőnőke szerint nem meglepő, hogy a bizottság alig néhány hetes munkával kész javaslatokkal állt elő. Más kérdés, hogy a nulladik körös felvetések további vizsgálatokat igényelnek, egyebek között abból a szempontból is, hogyan alakulnának az állami bevételek ilyen rendszerű adócsökkentésnél.

Konkrét javaslatok

Az iparűzési adó 2007-től való eltörlésével összefüggésben módosítanák a személyi jövedelemadó rendszerét. Az egyetlen sávhatárt 2,5 millió forintnál húznák meg, ez alatt 18, e fölött 20 százalék lenne az adó, de míg a 18 százalékos kulcsból befolyó jövedelmek a helyi önkormányzatokhoz folynának be az iparűzési adó megszűnésésvel kieső bevételek pótlására, addig 20 százalékos kulcs bevételei a központi költségvetést gyarapítanák. A jelenlegi egy helyet két kulcsot vezetnének be a társasági adónál és az evánál is. Előbbinél a 16 százalékos helyett 10 százalékkal adóztatnák a társaságokat öt millió forintos bevételig, és csak e fölött maradna a 16 százalékos kulcs - írta a Népszabadság. Az áfarendszer átalakítását a bizottság tagjai szerint legfeljebb két lépésben úgy kell meoldani, hogy az öt százalákos kulcs meghagyása mellett egy 19-20 százalékos általános kulcsot vezessenek be.

Az eva esetében a két kulcs a vállalkozások (az átalányadozó egynéni vállalkozókra vonatkozó szabályok alapján) költséghányada függvényében állapítnanák meg két adókulcsot és két felső bevételi határt: nagyven százaléknál alacsonyabb költséghányadnál maradna a 15 százalékos kulcs és a maradna a 25 milliós bevételi plafon, míg a negyven százalék feletti költséghányad esetében a kulcs 10 százalékos, a bevételi határ pedig ötven millió forint lenne.

Az reformcsomag egyes elemeiről a Népszabadság által közölteket Pichler Ferenc úgy kommentálta, hogy azok nagyjából megfelelnek a bizottsági javaslatban foglaltaknak. Az Index kérdésére elmondta: a tárca számított arra, hogy a szakértőkből álló társaság hamar konkrét javaslatokat fogalmaz meg, a munka és a számítások jelentős része azonban még hátra van.