Auguszta
-3 °C
2 °C

Az SZDSZ kevesli az adóreformot

2005.04.06. 16:48
Az SZDSZ nem támogatja az adóreform-bizottság javaslatait, azok nem kerülhetnek a parlament elé, ha mégis, a párt nem szavazza meg őket - jelentette be Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a koncepció sem érdemi adócsökkentést, sem a gazdasági versenyképesség javítását nem valósítja meg, de erre a szociális rendszer és a közigazgatás az SZDSZ által javasolt átalakítása nélkül nincs is lehetőség.
A személyi jövedelemadó 18 százalékos alsó kulcsának a hárommillió forintra való eltolását (a jelenlegi másfélről), illetve a felső, 38 százalékos adókulcs 34 százalékra mérséklését szeretné egyebek között jövőre az SZDSZ, a párt szerint a családtámogatási rendszer átalakításával finanszírozható terhet jelent a költségvetésnek. Kuncze Gábor pártelnök szerint teljes, korábban már a kormányfőhöz is eljuttatott javaslatcsomagjuk a gazdasági növekedést is figyelembe véve 150 milliárd forinttal terhelné a központi költségvetést, de feltételezi a család- és más szociálpolitikai támogatások rendszerének átalakítását, valamint az egészségügy és a közigazgatás reformjának azonnali megkezdését.

Többet vártak

Azt vártuk az adóreform-bizottságtól , hogy az általuk tett javaslatok alapján Magyarország újra "példaország" lehet a régióban, azt, hogy a javaslatok javítják a versenyképességet, csökkentik az élőmunkaterheket és az emberek adóterhelését is, valamint egyszerűbbé, átláthatóbbá teszik az adózás rendszerét - mondta Kuncze Gábor. A politikus szerint bár a javaslatcsomagban van néhány pozitív elem, a koncepció egésze nem felel meg az elvárásoknak, ezért azt várják, hogy miután Gyurcsány Ferenc megköszönte a bizottság munkáját, zárják is le az ezzel kapcsolatos tevékenységet. Arról kell egyeztetni, hogyan lehet a költségvetési kiadásokat átfogó reformokkal csökkenteni, és ezáltal valódi adóreformot végrehajtani - mondta a pártelnök.

A bizottság védelmében Kuncze hozzátette: a testület a jelenlegi költségvetési kereteket vette figyelembe, és így valóban nem lehet megfelelő csomagot készíteni. Az SZDSZ-nek azonban nincs lelkiismeret furdalása - hangsúlyozta --, hiszen több ízben szorgalmazták már az egészségügyi, az önkormányzati rendszer átalakítását és a közigazgatás reformját is.

Csak az ÁFA-javaslat fogadható el

A bizottság egyes javaslatairól szólva Kuncze elmondta: az szja-t érintő egyik felvetés sem jelent igazi csökkentést, az alsó sávhatár 200 ezer forinttal való eltolásának "semmi értelme", míg a 25 százalékos kulcs bevezetésével kapcsolatban arra emlékezetett, a kormány éppen fél éve döntött a 26 százalékos kulcs eltörléséről. Az eva esetében a bizottság javaslata Kuncze szerint nem szolgálja az egyszerűsítést, hiszen az újonnan bevonandó körnek maradna költségelszámolási kötelezettsége, ugyanakkor 25 millió forintos felső határt a bizottság nem emelné.

Az ÁFA kétkulcsossá tételét támogathatónak tartja az SZDSZ, ám Kuncze Gábor szerint "ez önmagában nem old meg semmit". Az iparűzési adó eltörlésére vonatkozó szándékkal egyetértenek, ám a bizottság által javasolt módon, úgy, hogy közben egyéb helyi adókat vezessenek be illetve emeljenek, nem.