Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Veres János: nem lesz radikális adóreform

2005.06.21. 11:58
A korábban tervezett radikális lépések helyett akár szinte változatlan is maradhat jövőre az adórendszer -- derül ki a pénzügyminiszter szavaiból. Elképzelhető, hogy az áfát sem csökkentik 2008-ig.
A következő évben nem kerül sor radikális adóreformra, mivel az ehhez szükséges radikális költségvetési reformhoz sem a társadalmi, sem a politikai konszenzus nincs meg Magyarországon - mondta a pénzügyminiszter az AmCham keddi reggelijén Budapesten. Veres János hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek döntéseinek folytatásaként változik egyes adónemek szabályozása.

Ezek között említette az áfát. A felső áfa-kulcs érdemi csökkentését firtató kérdésre elmondta, hogy az eddig megjelent változatokat az üzleti szektor kritikával illette. Egy-két százalékpontos mérsélklésnek nem, csak nagyobb csökkentésnek lenne értelme, megfelelő garanciákkal arra, hogy ez az árakban is tükröződjön. Egyes szakmai vélemények szerint azonban a forgalmi adó jelentősebb csökkentése akkor lenne időszerű, amikor Magyarország már teljesíti az eurózóna kritériumait.

Tartják a konvergencia programot

Veres János hangsúlyozta: a szabályozó rendszert úgy változtatják, hogy Magyarországon a konvergenciapályán haladva 2008-ra teljesítse a maastrichti kritériumokat, a 2010-es eurózónához történő csatlakozás érdekében. "Ez 0,7 százalékpont körüli hiánycsökkentést irányoz elő 2006-ra" - mondta, hozzáfűzve, hogy ennek szellemében állítják össze a jövő évi költségvetést, amelynek szigora a közszféra további létszámcsökkentését szolgálja, és lehetőséget biztosít a monetáris politikának a további kamatcsökkentésekre.

A pénzügyminiszter ismertetése szerint a koalíciós partnerek között egy héten belül befejeződhet a tárgyalás az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakításáról. "Egyetértés van abban, hogy érdemben változtassunk az egészségbiztosítási rendszeren a finanszírozási alap szélesítésével és a nyilvántartás átalakításával" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az alap szélesítése a következő években a százalékos befizetés mértékének csökkenéséhez vezethet.

Marad az ipa

Az iparűzési adót illetően a pénzügyminiszter annak törlését nem tartotta reálisnak, úgy vélte, a következő hároméves periódusban kell átalakítását megvalósítani. Az iparűzési adón kívül még két olyan adónem van, amelyekre több éven áthúzódó pályát vázolna fel a tárca a kiszámíthatóság érdekében.

Lassan a leépítéssel

Veres János szerint az idén fordulópontot hozhat az államháztartás reformja, mivel már az év első felében lekötésre került az a 20 milliárd forint a költségvetésben, amelyet a központi államigazgatáson belüli létszámcsökkentés egyszeri fedezeteként különítettek el. Ugyanakkor a miniszter úgy vélte, nem reális az az elvárás, hogy kétszázezerrel csökkenjen a közszférában foglalkoztatottak száma rövid időn belül. Hozzátette, a következő néhány évben valósulhat meg a ma komoly versenyképességi hátrányt jelentő állami struktúra átalakítása.

Lassan a leépítéssel

A magyar gazdaságot és versenyképességet ért kritikákkal összefüggésben a pénzügyminiszter kiemelte: a GDP növekedése tavaly és idén az első negyedévben mintegy 2 százalékponttal haladta meg az EU 15-ök átlagát, az infláció a várakozásokat meghaladóan, sőt költségvetési bevételi szempontból túlzottan is alacsony. "Kifejezetten kedvező és magas a külföldről beáramló tőke mértéke, így elmondható, hogy Magyarország azokon a területeken, amely nem az olcsó élő munkát jelenti, állja a versenyt a szomszédos országokkal" - mondta.

Veres János reményét fejezte ki, hogy az unióban végül kialakul a következő hét évre vonatkozó pénzügyi perspektíva, amelyre a brit elnökség alatt nem sok esélyt lát, ám jövőre Ausztria elnökletével megszülethet a megegyezés. "Őszre összeállhat a társadalmi szereplők széles rétegével egyeztetett Nemzeti Fejlesztési Terv a 2007. és 2013. közötti időszakra" - tette hozzá.