Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Aba Botond 154 milliója

2006.11.03. 14:29
Ismét közzétette az APEH a legnagyobb adóhátralékot összegyűjtők listáját. Az elmúlt negyedéves lajtsromba 113-an kerültek, a listavezető 1 milliárdot meghaladó összeggel adós. Több magánszemélynek is összejött a 100 millió forint fölötti mínusz, a legnagyobb adósságot felhalmozó Berinde Ervin 34 céget is megelőzött. A 113 adózó összesen 19,24 milliárddal tartozik, ebből 16,26 milliárdot kellene befizetniük. Az ismertebb cégek közül a BKV-t és a telnetet listázta az APEH.

Az adózás rendjéről szóló törvény jogosítja fel az adóhivatalt arra, hogy honlapján közzétegye a "jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját". A jogszabály szerint a felsorolásban azok a magánszemélyek és cégek szerepelnek, akiknek a jogerősen megállapított adótartozása elérte a 10, illetve a 100 millió forintot.

A most közzétett harmadik negyedéves listán két magánszemély is van, aki a cégekre vonatkozó szabályozásnak is megfelel: a romhányi Pádár Zoltán 118 millió, a jászladányi Berinde Ervin 250 millió forintos adóhiányt halmozott fel, utóbbi ezzel a tartozással 34 céget is megelőz.

Egymilliárddal a csúcson

A listán ezúttal 113-an szerepelnek, 35 magánszemély és 78 társas vállalkozás. Utóbbiak közül 27 felszámolás, további 5 végelszámolás alatt áll, így az adótartozásuk behajtására vajmi kevés esély van. Felszámolás alatt például áll a második legnagyobb adóadós, a 881,5 milliós tartozást összegyűjtő, összesen 940,6 millió befizetésére kötelezett Ellon Kereskedelmi Kft. is.

A listán szereplő legismertebb név kétségkívül a BKV-é. Az APEH adatai szerint a főváros közlekedési társaság 153,9 millió forintos adóhiányt gyűjtött össze, ami alapján 65,69 millió forintnyi befizetési kötelezettsége keletkezett. Az adatsorból az nem derül ki, milyen adónemeknél nem teljesítette befizetési kötelezettségét a fővárosi tulajdonú cég, amely a lajstrom 61. helyét foglalja el.

A lista 113 szereplőjénél összesen 19,24 milliárd forintnyi adóhiányt tárt fel az APEH, ez alapján a befizetési kötelezettségük 16,26 milliárd forint. Az adósok között feltűnően sok a neve alapján informatikainak tűnő, számítástechnikai vagy telekommunikációs. Ilyen a legnagyobb adós, a két tételben összesen 1,14 milliárddal tartozó a Computontrade, az élmezőnyben van a Bitwizard (566,8 millió), de a listán szerepel a PCTech31 Kft. (szintén két tételben mintegy 300 millió) és a felszámolás alatt álló telnet Magyarország Rt. (120 millió) is.

A többség fővárosi

Az adóslistán szereplő cégek túlnyomó többsége Budapesten bejegyzett vállalkozás. A kivételek közé tartozik a harmadik legnagyobb adós, az Első Cs Hulladékgyűjtő Kft. (788,69 millió), amely a Nógrád megyei Honton van bejegyezve, valamint a lista hatodik helyezettje, a dunakeszi Reflex Blue Kft. (591,62 millió forint).

A magánszemélyek között viszont csak egy fővárosi van. A többség - a 35-ből 8 személy - Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos, Jászladányból például Berinde Ervin mellett még ketten kerültek fel a listára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!