Viola
-6 °C
-2 °C

Hogyan ússzuk meg az adóbevallást?

2007.02.05. 11:59
Csak elvileg lehetne háromféleképpen elszámolni a tavalyi keresetek után fizetendő személyi jövedelemadóval. A munkáltatók idén már nem kötelesek az alkalmazottak adójának kiszámítására, ráadásul még nincs ehhez nyomtatványuk. Marad az önadózás vagy az adóhatósági adómegállapítás (adam). Előbbihez kétmillió olyan adózó is kapott bevallási csomagot, akinek eddig járt a munkáltatói adóelszámolás. Pedig ők az adammal megúszhatják az adóbevallást.

Még mindig nem jelent meg a munkáltatói adómegállapításról és egyéb adatokról szóló 06M29 jelű nyomtatvány – ismerte el kérdésünkre az adóhatóság. Az a 06NY29-es űrlap, amelyen a munkavállalók kérhetik, hogy tavalyi jövedelmük alapján idén a munkáltatójuk számítsa ki a személyi jövedelemadójukat, az adóhivatal tájékoztatása szerint január 29-én megjelent, de még nem tölthető le az APEH honlapjáról.

Az űrlapok késedelmes elkészítése azt érezteti, hogy mintha az adóhatóság sem hinne abban: a munkáltatók idén is elvégzik a korábbi években kötelező, ez évtől választható feladatot, a dolgozóik utáni munkáltatói adóelszámolást (amit tavaly előbb eltöröltek, majd egy decemberi törvénymódosítással lehetőségként visszahoztak). Erre azok az alkalmazottak jogosultak, akik egy adóévben csak egy kifizetőtől szereztek jövedelmet.

Hétszázmilliós pluszköltség

Felkészülve arra, hogy a cégek élnek azzal a lehetőséggel, hogy nemet mondjanak a dolgozóiknak, az adóhivatal januárban minden olyan adózónak elküldte a bevallási csomagot, akiknek korábban munkáltatói adóelszámolást készítettek. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 3 millióval szemben idén 4,6 milliónál több csomagot készítettek.

Emiatt jelentősen nőttek az adóhivatalnak a személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos költségei. Míg tavaly az önadózók 0653-as nyomtatványát tartalmazó csomagok legyártásának és postázásának a számlája 797 millió forint volt, addig idén ez az összeg elérte az 1,5 milliárd forintot.

Holott munkavállalók százezrei úszhatják meg, hogy önbevallók legyenek. Ha ugyanis a munkaadó úgy dönt, nem készíti el az adóelszámolást, a dolgozók akkor is választhatják az adóhatósági adómegállapítást (adamot). Aki így dönt, és megfelel a jogszabályban felsorolt feltételeknek – a feltételek listája ebben a pdf-dokumentumban olvasható –, mentesítheti magát a további adóadminisztrációtól.

Az adamban köteles segíteni a munkáltató

Az adóhatósági adómegállapítást a 06530-as nyomtatványon lehet kérni. Ez egy nyilatkozat és egy hozzá tartozó adatlap, utóbbin azokat a jövedelmi és adókedvezményre jogosító adatokat kell feltüntetni, amelyek alapján az APEH ki tudja számítani és meg tudja állapítani az adót.

Bár kevesen tudják, ezt a nyomtatványt nemcsak az adóhatóságnak lehet beadni, hanem a munkáltatónak is. Az adóhivatal kérdésünkre közölte: ha a munkaadó megtagadja a munkáltatói adóelszámolás elkészítését, az alkalmazott kérésére köteles az adam nyomtatványainak kitöltésében és annak továbbításában közreműködni.

A felelősség is az övé

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató köteles a nyilatkozatot és az adatlapot kitölteni, majd elektronikusan továbbítani – közölték az adóhivatalnál kérdésünkre. Ebben az esetben a nyomtatványban foglaltak tartalmáért már nem is az adózó, hanem a munkaadó a felelős. Neki kell ellenőriznie, jogosult-e a munkavállaló az adam választására, s megfelelőek-e a nyomtatványban feltüntetett adatok.

Annak az adózónak, aki nem közvetlenül az APEH-nek adja le az űrlapot, nem is február 15. a benyújtás határideje. A munkáltatónak ugyanis március 12-ig kell beküldenie az APEH-nek az adamos nyilatkozatot és adatlapot, vagyis a dolgozók még február második felében is leadhatják a papírjaikat a munkahelyükön (a törvényben sem arra nincs határidő, hogy a munkaadó meddig köteles eldönteni, készít-e adóelszámolást, sem arra, hogy a munkavállalónak meddig kell az adam-nyilatkozat elkészítését kérnie a munkaadótól).

Mit tegyen az önadózó?

Annak, aki mégis úgy dönt, önadózó lesz, a többi önadózóhoz hasonlóan május 20-ig kell elkészítenie az adóbevallást (kivételt jelentenek az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók, számukra február 15. a bevallási határidő). Az szja-bevalláshoz a 0653-as nyomtatványt kell használni, a bevalláskitöltő program letölthető – a keretprogrammal együtt – az APEH honlapjáról.

Azok viszont, akik bevallást készítenek, annyival nehezebb helyzetben vannak, hogy ebben az esetben ők felelősek a beadott adatok hitelességéért. Igaz, ezt kiválthatnák azzal, hogy könyvelővel készíttetik el a bevallást, kérdés azonban, hogy egy havi bruttó 80-100 ezer forintot kereső fizikai dolgozó szívesen költ-e akár csak néhány ezer forintot is egy könyvelőre.

A szakemberek így inkább azt valószínűsítik, hogy akiknek a törvény ellenére sem segíti a munkaadójuk az adamos nyilatkozat elkészítését, azok adójáról idén semmilyen bevallás nem készül. Igaz, az APEH szerint ez – vagy a további trükközés a határidőkkel –már visszaélés lenne a joggal, ami nem járható út. A munkaadó így csak akkor úszhatja meg azt, hogy az alkalmazott adójával kelljen dolgoznia, ha kideríti, hogy az nem jogosult az adam választására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!