Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány adókról egyeztetett

2004.09.06. 08:08
Gyurcsány Ferenc vasárnap reggel megkezdte az egyeztetéseket a Pénzügyminisztériummal a jövő évi adójogszabályokról és a költségvetésről. A miniszterelnök-jelölt a héten a koalíciós pártokkal is konzultál. Alapvetően az szja kérdései vitatottak: a variációk között a kétkulcsos tábla is szerepel.
Átalakítjuk a család- és a lakástámogatási rendszert, hogy mindkettő igazságosabb legyen - jelentette ki Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy részt vett az MSZP-frakció évadnyitó ülésén. A miniszterelnök-jelölt újságíróknak úgy nyilatkozott: egyetértés van abban, hogy a gazdaságpolitikában segíteni kell minden folyamatot, amely a markáns növekedést szolgálja, ám változtatni is kell annak érdekében, hogy mindez javuló egyensúly mellett történjen. A politikus határozott változást szeretne abban, hogy a fejlesztési források központja ne a kormányzat legyen, hanem a települések, régiók. Gyurcsány Ferenc leszögezte: beterjesztik az alkotmány módosítását, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön a sorkatonaság.

Az adó- és költségvetési ügyekről csupán annyit mondott, először meg kell állapodni "önmagunk között és a koalíciós partnerrel". A kormányfőjelölt mindenesetre már vasárnap reggel egyeztetéssorozatot kezdett a Pénzügyminisztériummal. Úgy tudni, a találkozón a pénzügyminiszter mellett részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter is, és többek között a család- és lakástámogatásról is szó esett. Ehhez kapcsolódóan a kormányfőjelölt megjegyezte, a költségvetési mozgástér elegendő, hogy igazságosabb legyen az ország.

A Világgazdaság információi szerint Gyurcsány várhatóan a héten konzultál a koalíciós pártok képviselőivel a jövő évi adókról. Alapvetően vitatott ügy a személyi jövedelemadó-tábla, a többi kérdésben elvi egyezség van. A tervek szerint az átlag alatti jövedelmek terheit kell csökkenteni jövőre, de még mindig többféle variáció fut. Ahogy arról már többször beszámoltunk, a háromkulcsos táblában a középső sávot húznák szét, de számoltak kétkulcsos szja-t is. Ebben például 18 vagy 20 százalék lehetne az alsó, és akár 40 százalék a felső kulcs.

Tart a lendület - hangoztatta a frakcióülés után Gyurcsány Ferenc. Ezt erősítette meg Lendvai Ildikó frakcióvezető is, aki szerint a kormány és a frakció viszonyán is kell változtatni, így a döntéseknél az eddiginél jóval szélesebb réteggel kell egyeztetni a képviselőkön keresztül, a döntéshozatal után viszont halogatás nélkül kell cselekedni.