Gusztáv
3 °C
6 °C

Gyurcsány adókról egyeztetett

2004.09.06. 08:08
Gyurcsány Ferenc vasárnap reggel megkezdte az egyeztetéseket a Pénzügyminisztériummal a jövő évi adójogszabályokról és a költségvetésről. A miniszterelnök-jelölt a héten a koalíciós pártokkal is konzultál. Alapvetően az szja kérdései vitatottak: a variációk között a kétkulcsos tábla is szerepel.
Átalakítjuk a család- és a lakástámogatási rendszert, hogy mindkettő igazságosabb legyen - jelentette ki Gyurcsány Ferenc azt követően, hogy részt vett az MSZP-frakció évadnyitó ülésén. A miniszterelnök-jelölt újságíróknak úgy nyilatkozott: egyetértés van abban, hogy a gazdaságpolitikában segíteni kell minden folyamatot, amely a markáns növekedést szolgálja, ám változtatni is kell annak érdekében, hogy mindez javuló egyensúly mellett történjen. A politikus határozott változást szeretne abban, hogy a fejlesztési források központja ne a kormányzat legyen, hanem a települések, régiók. Gyurcsány Ferenc leszögezte: beterjesztik az alkotmány módosítását, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjön a sorkatonaság.

Az adó- és költségvetési ügyekről csupán annyit mondott, először meg kell állapodni "önmagunk között és a koalíciós partnerrel". A kormányfőjelölt mindenesetre már vasárnap reggel egyeztetéssorozatot kezdett a Pénzügyminisztériummal. Úgy tudni, a találkozón a pénzügyminiszter mellett részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter is, és többek között a család- és lakástámogatásról is szó esett. Ehhez kapcsolódóan a kormányfőjelölt megjegyezte, a költségvetési mozgástér elegendő, hogy igazságosabb legyen az ország.

A Világgazdaság információi szerint Gyurcsány várhatóan a héten konzultál a koalíciós pártok képviselőivel a jövő évi adókról. Alapvetően vitatott ügy a személyi jövedelemadó-tábla, a többi kérdésben elvi egyezség van. A tervek szerint az átlag alatti jövedelmek terheit kell csökkenteni jövőre, de még mindig többféle variáció fut. Ahogy arról már többször beszámoltunk, a háromkulcsos táblában a középső sávot húznák szét, de számoltak kétkulcsos szja-t is. Ebben például 18 vagy 20 százalék lehetne az alsó, és akár 40 százalék a felső kulcs.

Tart a lendület - hangoztatta a frakcióülés után Gyurcsány Ferenc. Ezt erősítette meg Lendvai Ildikó frakcióvezető is, aki szerint a kormány és a frakció viszonyán is kell változtatni, így a döntéseknél az eddiginél jóval szélesebb réteggel kell egyeztetni a képviselőkön keresztül, a döntéshozatal után viszont halogatás nélkül kell cselekedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!