Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jövőre tovább szorít majd az adóprés

2007.10.01. 07:58
A kormány a 4,5 százalékosra tervezett inflációnál nagyobb ütemű, 8 százalékos adóbevétel-növekedéssel készítette el a költségvetés tervét. Ennyivel nőhetnek az szja-bevételek, 9 százalék fölött a társasági adóból származó bevételek, míg a magánszemély különadójából származó pénz akár a másfélszeresére is emelkedhet.

Miközben a költségvetést 4,5 százalékos inflációval készítették, addig az adóbevételek növekedése az idei várható előirányzatokhoz képest eléri a nyolc százalékot. A költségvetés összes adóbevétele így az idei évre tervezett 5896 milliárddal szemben jövőre elérheti a 6399 milliárd forintot.

Ennek egy jó része a gazdaság további fehéredéséből származhat, mert egyébként a jogszabályváltozások nem indokolnának ilyen mértékű bővülést. Azért erre is akad példa: például a cigaretta jövedéki adóját két lépésben ismét növelik.

Az egyes adónemek közül az szja-bevételek nyolc százalékkal növekednek, ami részben inflációs többlet, illetve a szerény, öt százalékot el nem érő béremelkedés következménye. Az adótáblát nem valorizálják, ami növeli a bevételt, ám ebből elvesz 30 milliárdot az adójóváírás módosítása, aminek révén a középjövedelmek értéke a csökkenő adóterhelés következtében nőhet.

A társasági adóbevételek 9,3 százalékos növekedésére részben a bankok tartalékaira eddig alkalmazott kedvezmény megszüntetése nyújthat fedezetet, viszont "cserébe" a hitelintézeti járadéknál jóval kevesebbet várnak, így összességében szinten maradhat a bankok adóterhelése.

Jelentős növekedés várható a magánszemélyek különadójából: itt az ideit ötven százalékkal haladja meg a jövő évi bevételi előirányzat, ám az indoklással adós marad a költségvetés. Abból csak annyi derül ki, hogy az egyéni nyugdíjjárulék fizetésének határául szabott járulékplafon jövőre 5,4 százalékkal, napi 19 500 forintra emelkedik (az e feletti összeg után tovább már nem kell fizetni a járulékot).

Regisztrációs adóból az ideinél nettó kilencmilliárd forinttal magasabb bevételre számítanak, ám nem az autópiac csökkenő trendje miatt. A nagyobb nettó bevétel azzal van összefüggésben, hogy jövőre már nem várható jelentős kifizetés a 2004-2005-ös időszakban a használt importautókra törvénytelenül kivetett regisztrációs adók kapcsán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!