Sára, Márió
2 °C
6 °C

A bankok nyilvántartanák a jól fizető adósokat

2003.06.06. 10:35
Szívesen nyilvántartanák a bankok a jól fizető adósokat. Adatvédelmi okokból azonban kötelezni senkit nem lehet az adatszolgáltatásra, ahhoz az érintettek beleegyezése kell. A pénzintézetek egy része viszont nem támogatja az önkéntes adóslista ötletét. Ők továbbra is a kötelező adóslista megteremtését szorgalmazzák.
A bankok az eddigi nyilatkozatok alapján nem tettek le arról, hogy nyilvántartsák a jól fizető adósokat is. Miután a kötelező adatszolgáltatás az ombudsman aggályai miatt lehetetlenné vált, a Giro és a BISZ Rt. egy alternatív megoldást dolgozott ki.

Önként és dalolva

Egy úgynevezett Önkéntes Lakossági Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (ÖLBAR) létrehozását javasolják. A pünkösd utáni hétre várják a bankok válaszát arról, hogy csatlakoznának-e ehhez a rendszerhez.

A létrehozandó szisztéma szerint a bankok konkrét ügyfélre kereshetnének rá a rendszerben. A teljes információs bázis valamennyi adatát azonban csak az tudná elérni, aki az ügyfelek azonosítóját már megszerezte. A nagybankok, méretükből adódóan, elméletileg nyilvánvalóan megszondázhatnák a pozitív listát, hogy megtudják, ügyfeleiknek milyen banki kapcsolatai vannak.

Anyja neve igen, lakcím nem

Az adtnyilvántartásban a hitelfelvevő neve, születési helye és ideje, valamint anyja leánykori neve alapján lehetne adatokat keresni - mondta Rácz Lajos, a BISZ vezérigazgatója. A rendszerben a kölcsönért folyamodó lakcímét nem szerepeltetik majd.

Az adatfeltöltés legkorábban januárban indulhat. Első körben az idén októbertől kötött hitelszerződések adatai kerülnének be az adatbázisba. A szakemberek szerint jobb lenne azonban, ha 2-3 évre visszamenő adatokat lehetne feltölteni, az ugyanis lényegesen több információt hordozna a jó ügyfelekről.

Arra a kérdésre, hogy minden bank közreműködésére számítanak-e, Rácz Lajos hangsúlyozta: korábban minden pénzintézet támogatta, hogy a hitelintézeti törvényben kötelezővé tegyék a pozitív listát.

A banki vélemények megoszlanak

Az ÖLBAR-ral kapcsolatban azonban ez már korántsem igaz. Az OTP Bank egyelőre nem vizsgálja a rendszerhez csatlakozás lehetőségét - mondták a pénzintézet sajtóosztályán. A BNP Paribas és privátbanki ügyfelei számára a csatlakozás nem jelentene előnyt - állítja Scharbert Judit ügyvezető igazgató. A Volksbanknál ugyan foglalkoznak az ÖLBAR-ral, ám álláspontjuk szerint az OTP nélkül annak nem lenne értelme.

Már biztos, hogy a Magyar Cetelem Bank Rt. nem csatlakozik a rendszer, ezt már jelezték is a Magyar Bankszövetség felé. Lendvai János, a társaság vezérigazgatója elhibázottnak tartja azt, hogy a Bankszövetség megpróbálkozik az önkéntes adóslista létrehozásával. Szerinte ezzel feladják a kötelező adatszolgáltatáson alapuló kreditbüro létrehozásának esélyét. Ha a bank és az ügyfél is szabadon dönt arról, hogy valami felkerüljün a listára, bizonyos, hogy éppen azoknak az adatai maradnak le, akik miatt a lista valójában készülne - mondja Lendvai.

Hasonló kétségeket fogalmaztak meg a HVB Banknál. Matthias Kunsch vezérigazgató szerint az önkéntes adatszolgáltatás kizárja annak a lehetőségét, hogy az adatbázist felhasználó bank teljes mértékben megbizonyosodjon a hozzá hitelért forduló ügyfél további terhelhetőségértől. Holott a rendszer létrehozásának éppen ez lenne a fő oka.

Adatvédelmi szempontból az önkéntes lista is aggályos

További gondot jelenthet szakértők szerint, hogy az önkéntes pozitív adóslista is felkeltheti az adatvédelmi biztos érdeklődését. Egy hitelfelvétel előtt álló ügyfél ugyanis általában nincs olyan helyzetben, hogy akár csak egy önkéntes beleegyező nyilatkozat kitöltését is visszautasítsa.