Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Már jegeli az első adószámokat az APEH

2006.10.27. 07:04
Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében.

Eddig az adóhivatal Nógrád megyei és dél-budapesti igazgatósága 20 cég esetében élt a lehetőséggel. Velük hirdetményi úton közölték a tényt, azaz 15 napra kifüggesztették a hirdetőtáblára a vállalkozás nevét, címét, valamint adószámát. Ha a cégek ezalatt nem fellebbeznek, a határozat jogerőssé válik, azaz nem élhetnek adólevonási jogukkal, így például áfát sem igényelhetnek vissza.

Az új szabályozás értelmében az áfát mindaddig göngyölíteni kell, amíg nem szüntetik meg a felfüggesztést, utána ismét megnyílik az áfalevonási jog, ami az addig görgetett áfára is érvényesíthető lesz. Erre a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül kerülhet sor, ha az adózó fellebbez az ügyben. Ellenkező esetben elrendelik az adószám törlését is.

A rövid határidő miatt főként az éves, illetve negyedéves bevallást benyújtóknak érdemes gyakrabban ellenőrizni a felfüggesztettek listáját, ami az APEH honlapján is megtalálható. A számlabefogadókat nem érintheti a partner adószámának szüneteltetése, ők attól függetlenül levonhatják a számlán szereplő áfát. A PM álláspontja szerint a vevőnek eddig is kellő körültekintéssel kellett eljárnia, a felfüggesztés intézménye pedig segíti a partnerek megítélésében.