Valér
4 °C
8 °C

Új adó váltja az iparűzési adót

2005.09.27. 13:26
Az önkormányzatokat illeti az az új fajta adó, melyet a kieső iparűzési adó helyett vezetnének be 2008-ban - mondta a pénzügyminiszter.
Az iparűzési adó 100 százaléka vonható le 2006-tól a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett, s 2008-tól nyereség vagy vagyon típusú adó válthatja ki az iparűzési adót - mondta Veres János pénzügyminiszter a Cégvezetők Klubja által szervezett keddi budapesti konferencián. "Számos önkormányzat vett fel hiteleket az iparűzési adóbevételre alapozva, ezért ennek az adónak az azonnali megszüntetése ellehetetlenítené ezeket az önkormányzatokat" - jelentette ki Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: nyereség vagy vagyon típusú adóval, esetleg a kettő kombinációjával lehetne kiváltani az iparűzési adót, s az új adó természetesen az önkormányzatokat illeti.

Azok a vállalkozások, amelyek külföldi telephelyükön fizetnek önkormányzati típusú adót, azok, elkerülendő a kettős adóztatást, a kifizetett összeget levonhatják az itthon befizetendő adóból - egészítette ki az önkormányzati adóval kapcsolatos változtatást előadásában Karácsony Imréné, a tárca helyettes államtitkára.

A jövőre érvényesítendő adómódosítások között említette Veres János az 1950 forintra mérséklődő egyszeri tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését 2006 novemberétől, amely jövőre 42 milliárd forint bevétel kiesést jelent a költségvetés számára, illetve ugyanannyi megtakarítást a vállalkozásoknál. A tervek szerint a munkáltatók által fizetett tb-járulék 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal mérséklődik - fogalmazta meg a távolabbi elképzeléseket a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: az adótörvényeket várhatóan november 7-én megszavazza a parlament, így azok november 15-én megjelennek a Magyar Közlönyben.