Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nem lesz ingatlanadó 2010-ig?

2007.05.24. 08:10
A szocialista politikusok szerint elmaradhat az adóreform, és 2010-ig várhatóan nem vezetik be az ingatlanadót. Maga a miniszterelnök is azt mondta, nincs szükség erre, mivel a költségvetésnek nem kellenek újabb adóbevételek.

Sem ingatlanadó, sem adóreform nem lesz ebben a ciklusban – továbbra is ezt állítják a Világgazdaság által megkérdezett szocialista politikusok. Hozzátették: bár erről még nincs politikai döntés, szünetelnek a koalíciós egyeztetések is, ám Gyurcsány Ferenc szavaiból erre következtettek.

A kormányfő kedd este az MSZP-frakció ülésén, ahol a kabinet egyéves tevékenységéről számolt be, többek között elmondta: a már életbe léptetett adóintézkedések hatását „kivetítették” a ciklus végéig, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek elegendők a konvergenciapályán maradáshoz.

Nem szabnak át

Ez a kijelentés többek szerint azt sugallja, hogy vélhetően mégsem szabják át érdemben az adórendszert. Kékesi Tibor a Világgazdaság megkeresésére hasonló következtetésre jutott, kiegészítve azzal, hogy egy újabb nagy ívű átalakítás vonzatai költségvetési és társadalmi szempontból csak nagy bizonytalansággal becsülhetők meg.

Az ingatlanadó kapcsán a VG információi szerint Gyurcsány Ferenc a szocialista képviselők előtt elismerte – erre a lap már korábban többször rávilágított –, hogy újabb adónemre költségvetési bevételi szempontból nincs szükség. Egyes szocialista politikusok szerint ez is az adórendszer átszabása ellen szól, mivel az ingatlanadó a kisebbik koalíciós párt nyomására összekötődött az egész rendszer módosításával.

Óvatosságra int viszont a helyzet megítélésében, hogy sajtóértesülések szerint a miniszterelnök a frakció előtt bejelenthette volna az ingatlanadó bevezetésének és a kormányzati negyed felépítésének elvetését, ám ezt mégsem tette meg.<>

Engednie kell az MSZP-nek

<> Ráadásul az SZDSZ-ben sem gondolják lefutott meccsnek az adócsatát: a kisebbik kormánypárt szerint június végéig meg kell hozni a politikai döntést. A liberálisoknak vélhetően azonban engedni kell a nagy ívű átszabási elképzelésükből, de célkitűzésük között szerepel a vállalkozók helyzetének javítása, benne az adminisztrációs terhek csökkentése, a működési környezet egyszerűsítése – ezekre mindazonáltal lehet esély.

A fentieket ugyanakkor a választásokhoz közeledve felülírhatják a rövid távú politikai érdekek. Erre jó példát szolgáltatott a 2005 végén végső formába öntött, majd a 2006. áprilisi parlamenti választások után érvénytelenített ötéves adóprogram.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!