Jenő
-3 °C
6 °C

Most már mindent tudunk az adócsomagról

2008.09.19. 13:37
Az utolsó percekben is több ponton változtattak a jövő évi adótörvény tervezetén, így az adóterhelés nem 260, hanem csak 205 milliárd forinttal csökkent. Kevésbé mérséklik a tb-járulékokat, de nem adóztatják meg a természetbeni juttatásokat. A cégautók adója a vételára 7 százaléka lesz 6 helyett. A tervezeten az utolsó percekben is módosíthattak, legalábbis erre utal, hogy az arról tartott kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter több adóváltozás konkrét pénzügyi hatásáról még nem tudott beszámolni, mondván: a PM-dolgozók még számolnak.

Tartalmában több ponton változott, arányaiban azonban nem módosult az adócsomag a kormány pénteki döntése nyomán. Veres János pénzügyminiszter beszámolója szerint a változások egyharmad részben a lakosságot, kétharmad részben a vállalatokat érintik. Az adócsökkentés háromnegyedének a forrása kiadáscsökkentés lesz, és továbbra is biztosítja a 3,2 százalékos GDP-arányos hiánycél elérését. Az adócsökkentés értéke azonban a korábban kommunikált 260 milliárd forinttal szemben 205 milliárd forint lesz, a különbséget az utolsó percben elfogadott változások okozzák.

A korábban nyilvánosságra került hírekkel szemben a kormány végül úgy döntött: mégsem terheli 11 százalékos járulékkal a magánszemélyeknek adott adómentes természetbeni juttatásokat. A 11 százalékos teher elhalasztásának fejében jövő áprilistól nem 5, hanem csak 4 százalékos lesz a munkáltatói járulékok csökkentésének mértéke a bruttó keresetek első 140 ezer forintjáig.

Fizetésemelés középkeresetűeknek

A személyi jövedelemadó kulcsai nem változnak, a sávhatár viszont 2 millió forintra emelkedik, vagyis bruttó havi 166 667 forintig 18 százalékos kulccsal adóznak a keresetek. Ez a sávhatáremelés a mostani 1,7 millióról azt eredményezi, hogy a nettó keresetek 3-4 százalékkal növekedni fognak. Természetesen ez a változás csak azokat érinti kedvezően, akiknek legalább havi 142 ezer forintnyi bruttója van (akinek ennél kevesebb, az eddig is 18 százalékkal adózott).

Változást jelent a tervekhez képest, hogy a vételárnak nem 6, hanem 7 százaléka lesz a cégautók adója (a társasági adó mértéke a tervezett 18 százalék lesz, az érvényesíthető kedvezmények közül a foglalkoztatáshoz kapcsolódók maradnak meg). Könnyítést jelent ugyanakkor a pénzügyminiszter szerint, hogy ezen túlmenően egyfelől semmilyen nyilvántartást nem kell vezetni az autókról, másfelől az, hogy a cégautók adójából levonható lesz a befizetett súlyadó. A 7 százalékot nem minden évben a szerzéskori érték szerint kell számolni, a cégek évente öt százalékkal csökkenthetik azt az összeget (egy ötmilliós autónál ez évente 250 ezer forint adóalap-csökkentést jelent).

Veres János szerint – aki egy kérdésre elmondta, hogy adózási szempontból az állami autók is cégautónak minősülnek – a változás azt jelenti, hogy az a 40 ezer vállalkozás, amely jelenleg is fizet cégautóadót, kevesebbet fog fizetni, viszont fizetnie kell annak 360 ezernek, amelynek van cégautója, de most még nem fizet.

A tolvajok fejedelme

A gáz-, olaj-, hő- és villamosenergia-termelő cégeket nyolc százalékos különadóval terheli január elsejétől, ezt a társasági nyereségadó alapjára vetítik. Az ideiglenesnek, két évesnek mondott Robin Hood adó 2009-2010-ben összesen évi 30 milliárd forintot jelent a PM számításai szerint a költségvetésnek. Ebből a bevételből a távfűtéses lakások kaphatnak kompenzálást, mondta Veres János, aki arra is kitért: ebből az alapból januártól jár pénz a rászorulóknak, de napokon belül megjelenik arról egy rendelet, idén milyen kiegészítő támogatást kaphatnak a költségvetés általános tartalékából a távfűtésesek.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az adótörvény-csomagban benne lesz a fehérítéssel és a kedvezmények szűkítésével kapcsolatos intézkedések nagy része. A fehérítésnek más, adótörvényeket nem érintő részei ugyanakkor más, a következő hetekben benyújtandó törvénytervezetekben szerepelnek. A nyugta- és számlaadási szabályok nem változnak, de a vállalkozások egymás közötti számlaforgalmának ösztönzése érdekében 250 ezer forint fölötti tételeket csak készpénzkímélő technikával lehet teljesíteni. A házipénztár az árbevétel 1,5 százaléka, legfeljebb 500 ezer forint lehet, efölött szankciója van a túllépésnek.

A fehérítés jegyében a fuvarozóknak januártól a fuvarlevélben és menetlevélben rögzíteniük kell a tankolásokat. Ezt annak érdekében vezetik be, indokolt a miniszter, hogy ne lehessen vásárolt számlákkal áfát visszaigényelni, költségeket elszámolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?