Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Most már mindent tudunk az adócsomagról

2008.09.19. 13:37
Az utolsó percekben is több ponton változtattak a jövő évi adótörvény tervezetén, így az adóterhelés nem 260, hanem csak 205 milliárd forinttal csökkent. Kevésbé mérséklik a tb-járulékokat, de nem adóztatják meg a természetbeni juttatásokat. A cégautók adója a vételára 7 százaléka lesz 6 helyett. A tervezeten az utolsó percekben is módosíthattak, legalábbis erre utal, hogy az arról tartott kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter több adóváltozás konkrét pénzügyi hatásáról még nem tudott beszámolni, mondván: a PM-dolgozók még számolnak.

Tartalmában több ponton változott, arányaiban azonban nem módosult az adócsomag a kormány pénteki döntése nyomán. Veres János pénzügyminiszter beszámolója szerint a változások egyharmad részben a lakosságot, kétharmad részben a vállalatokat érintik. Az adócsökkentés háromnegyedének a forrása kiadáscsökkentés lesz, és továbbra is biztosítja a 3,2 százalékos GDP-arányos hiánycél elérését. Az adócsökkentés értéke azonban a korábban kommunikált 260 milliárd forinttal szemben 205 milliárd forint lesz, a különbséget az utolsó percben elfogadott változások okozzák.

A korábban nyilvánosságra került hírekkel szemben a kormány végül úgy döntött: mégsem terheli 11 százalékos járulékkal a magánszemélyeknek adott adómentes természetbeni juttatásokat. A 11 százalékos teher elhalasztásának fejében jövő áprilistól nem 5, hanem csak 4 százalékos lesz a munkáltatói járulékok csökkentésének mértéke a bruttó keresetek első 140 ezer forintjáig.

Fizetésemelés középkeresetűeknek

A személyi jövedelemadó kulcsai nem változnak, a sávhatár viszont 2 millió forintra emelkedik, vagyis bruttó havi 166 667 forintig 18 százalékos kulccsal adóznak a keresetek. Ez a sávhatáremelés a mostani 1,7 millióról azt eredményezi, hogy a nettó keresetek 3-4 százalékkal növekedni fognak. Természetesen ez a változás csak azokat érinti kedvezően, akiknek legalább havi 142 ezer forintnyi bruttója van (akinek ennél kevesebb, az eddig is 18 százalékkal adózott).

Változást jelent a tervekhez képest, hogy a vételárnak nem 6, hanem 7 százaléka lesz a cégautók adója (a társasági adó mértéke a tervezett 18 százalék lesz, az érvényesíthető kedvezmények közül a foglalkoztatáshoz kapcsolódók maradnak meg). Könnyítést jelent ugyanakkor a pénzügyminiszter szerint, hogy ezen túlmenően egyfelől semmilyen nyilvántartást nem kell vezetni az autókról, másfelől az, hogy a cégautók adójából levonható lesz a befizetett súlyadó. A 7 százalékot nem minden évben a szerzéskori érték szerint kell számolni, a cégek évente öt százalékkal csökkenthetik azt az összeget (egy ötmilliós autónál ez évente 250 ezer forint adóalap-csökkentést jelent).

Veres János szerint – aki egy kérdésre elmondta, hogy adózási szempontból az állami autók is cégautónak minősülnek – a változás azt jelenti, hogy az a 40 ezer vállalkozás, amely jelenleg is fizet cégautóadót, kevesebbet fog fizetni, viszont fizetnie kell annak 360 ezernek, amelynek van cégautója, de most még nem fizet.

A tolvajok fejedelme

A gáz-, olaj-, hő- és villamosenergia-termelő cégeket nyolc százalékos különadóval terheli január elsejétől, ezt a társasági nyereségadó alapjára vetítik. Az ideiglenesnek, két évesnek mondott Robin Hood adó 2009-2010-ben összesen évi 30 milliárd forintot jelent a PM számításai szerint a költségvetésnek. Ebből a bevételből a távfűtéses lakások kaphatnak kompenzálást, mondta Veres János, aki arra is kitért: ebből az alapból januártól jár pénz a rászorulóknak, de napokon belül megjelenik arról egy rendelet, idén milyen kiegészítő támogatást kaphatnak a költségvetés általános tartalékából a távfűtésesek.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy az adótörvény-csomagban benne lesz a fehérítéssel és a kedvezmények szűkítésével kapcsolatos intézkedések nagy része. A fehérítésnek más, adótörvényeket nem érintő részei ugyanakkor más, a következő hetekben benyújtandó törvénytervezetekben szerepelnek. A nyugta- és számlaadási szabályok nem változnak, de a vállalkozások egymás közötti számlaforgalmának ösztönzése érdekében 250 ezer forint fölötti tételeket csak készpénzkímélő technikával lehet teljesíteni. A házipénztár az árbevétel 1,5 százaléka, legfeljebb 500 ezer forint lehet, efölött szankciója van a túllépésnek.

A fehérítés jegyében a fuvarozóknak januártól a fuvarlevélben és menetlevélben rögzíteniük kell a tankolásokat. Ezt annak érdekében vezetik be, indokolt a miniszter, hogy ne lehessen vásárolt számlákkal áfát visszaigényelni, költségeket elszámolni.