Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Igényt tarthat az EU a kieső áfára?

2005.09.14. 08:36
Az október elsejei adócsökkentés - amennyiben a parlament hétfőn támogatja - szembemehet az unió áfát szabályozó úgynevezett hatos direktívájával, amely szerint minden tagállam csak egy általános adókulcsot, illetve legfeljebb két alacsonyabb adókulcsot alkalmazhat - áll az Ernst & Young tanácsadó cég elemzésében.

Ha az Országgyűlés az üzemanyagokra elfogadja a 20 százalékos áfát, októbertől gyakorlatilag bevezetik a negyedik kulcsot Magyarországon. A tagállamok eltérhetnek a szabálytól, ha az adó felszámításával kapcsolatos eljárást szeretnék egyszerűsíteni, vagy ha adókikerülést akarnak megszüntetni. A határ menti bezinturizmus esetleg besorolható az utóbbi kategóriába, ráadásul mire Brüsszel rosszallását fejezné ki, rendeződne a helyzet.

Esetleg a közös kasszából kieső áfabevételt igényelheti vissza az unió, de más szankciót nem alkalmazhat - véli Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Veres János pénzügyminiszter hozzátette, hogy az áfakulcs változtatásával a lakosság terheit kívánják csökkenteni, nem a fuvarozókét.

A jövedéki adó mértékét a kormány 2003. január elseje óta nem csökkentheti az uniós szabályok miatt, az olaj árának alakulásába nincs beleszólása, így az üzemanyagárak mérséklésére az egyetlen megoldást az áfa csökkentése jelentheti - mondta Kóka János gazdasági miniszer az Országgyűlés gazdasági bizottságának meghallgatásán.

Zara szerint viszont megoldható lenne az MDF azon javaslata is, amely kivenné a jövedéki adót az áfa alapjából.

A kormány egy trükkel próbálja meg elkerülni az EU szabályainak megszegését - írja a hvg.hu. Az áfa legfelső kulcsát minden érintett termékkörben csökkentenék oktüber elsejétől 20 százalékosra, de az üzemanyagok kivételével az alkalmazást elhalasztaná január elsejére.