Mégis emelnék a felső áfakulcsot?

2006.06.26. 08:39
Egyre több jel utal arra, hogy a 20 százalékos áfakulcs szeptembertől néhány százalékponttal emelkedhet. Ugyan a kormány a költségvetési kiigazító csomag részeként a 15 százalékos középső áfakulcs 20 százalékra növelésére tett javaslatot, ám a bejelentés óta eltelt két hét alatt nemcsak a szociális partnerek, hanem a politikai pártok is egyértelműen jelezték: célszerű lenne hozzányúlni a felső kulcshoz is.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadói oldal kifejtette: inkább a 15 és a 20 százalékos áfakulcs 2-2 százalékpontos emelését látná szívesen. A szakszervezetek szerint pedig kívánatosabb lenne a normál kulcsot visszavinni 25 százalékra. A büdzsé mindkét verzióval jobban járna, mint az eredeti kormánytervvel, amely éves szinten plusz 170 milliárd forint bevételt hozna. 180 milliárd lenne az üzleti szféra, 250-270 milliárd a munkavállalók által felvázolt terv pluszbevétele.

Rossz a szegényebbeknek
A 15 százalékos kulcs alá az alapvető élelmiszerek, a gáz, a víz, a távhő, a szemétszállítás, a tömegközlekedés, a szállodai és éttermi szolgáltatások tartoznak. Ezek a kevésbé jómódúak fogyasztási kosarában nagyobb súllyal szerepelnek, így a 15 százalékos kulcs 20 százalékra növelését ezek a rétegek jobban megéreznék.

Ám tény: politikai kockázatot rejthet magában, ha visszaemelnék a tavaly októberben, illetve az idén januárban csökkentett áfakulcsot. De úgy tűnik, ez a veszély mérséklődik: az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága a napokban vitatta meg az adócsomaghoz beadott módosítókat, köztük egy szocialista képviselő által jegyzett indítványt is, amely 20 helyett 22 százalékban állapítaná meg a felső áfakulcs szintjét.

Hozzászólásában Mádi László fideszes képviselő azt mondta: bár az egész megszorító csomaggal nem értenek egyet, mégis értelmes ötletnek tűnik a középső kulcs 5 százalékpontos emelése helyett a normál adómértéket néhány százalékponttal növelni. Ezt azzal indokolta, hogy ez utóbbi lépéssel kevésbé járnak rosszul a hazai kis- és középvállalatok, valamint a kevésbé jómódúak. Erre reagálva Kovács Tibor MSZP-s frakcióvezető-helyettes jelezte: pártjában megfogalmazódtak ilyen ötletek, és az arra vonatkozó döntést könnyebben meghozzák, ha a nagyobbik ellenzéki párt is hasonlóan gondolkodik. A kérdésben csütörtökön láthatunk tisztábban, addig van mód kapcsolódó módosító indítványokat és bizottsági módosításokat beadni.  • Tippek
  • Személyi kölcsön