Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Aggódnak a magyar gazdaságért a németek

2006.03.28. 08:15
A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara új konjunktúrajelentéséből kiderül, hogy a Magyarországon működő német társaságoknak már kevesebb mint fele bízik a 2010-es euróban, pedig egy évvel korábban ez az arány még 83 százalékos volt. Ötödük inkább Romániában fektetne be a közeljövőben, és a többség szeretne erősebb fellépést a korrupcióval szemben.

A Magyarországon működő német tulajdonú társaságok a gazdaság helyzetét jóval szkeptikusabban ítélik meg jelenleg, mint egy évvel ezelőtt - derült ki a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara új konjunktúrajelentéséből.

Nagy a hiány

A felmérésben részt vevők leginkább az államháztartás állapotát tartják aggasztónak, mivel emiatt jelentősen emelkednek a finanszírozási feltételekhez és az árfolyamhoz kapcsolódó kockázatok. A felmérés szerint a vállalatok körében az eurószkeptikusok száma 3 százalékról 10 százalékra emelkedett, elsősorban a termelő cégek között nyert teret ez a vélemény.

Tavaly még 83 százalékuk vélte úgy, hogy 2010-ben lesz Magyarországon euró, most azonban már csak 48 százalékuk - a legtöbben 2011-re teszik a közös európai pénz bevezetési dátumát. 78 százalék azoknak a társaságoknak a részaránya, amelyek újra Magyarországot választanák befektetési helyszínnek, a fennmaradó 22 százalékuk pedig leginkább Romániában invesztálna.

A szakképzett munkavállalók hiánya továbbra is problémát okoz - mondta Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs vezetője. A vállalatok optimista helyzetértékelése pozitívan hat befektetési kedvükre: majdnem 40 százalékuk tervezi idén befektetéseinek és alkalmazotti létszámának növelését. A megkérdezettek közül csak minden hatodik cég tervez magyarországi létszámcsökkentést.

Átláthatatlan

A vállalatok szerint a legnagyobb nehézséget a kiszámíthatóság és átláthatóság hiánya okozza, de jelentős probléma a korrupció elleni küzdelem erőtlensége is. Az adóterhek és az adóhivatal megítélésében mindeközben enyhe javulás következett be.

A német hátterű cégek eddig több mint 11 milliárd eurót fektettek be hazánkban. A befektetési döntéseket meghatározó tényezők közül a munkaerő-kínálat mennyisége és minősége, a stabilitás, valamint az adózási feltételek játszanak döntő szerepet - derül ki a felmérésből.

Magyarország mint befektetési célpont helyzete más országokkal összevetve nagyon jó - az említett kritikák mellett is nagyon vonzó célpont: a megkérdezett 202 vállalat - köztük 25 francia, osztrák - megítélésében Kína, Szlovákia és Csehország csak egy hajszállal kap jobb osztályzatot Magyarországnál - mondta Straub Elek, a kamara elnöke.