Gusztáv
-4 °C
1 °C

Minisztercsere: kihagyott lehetőségek az agrártárcánál

2005.04.25. 13:25
Elmaradt programok és alacsony kormányon belüli érdekérvényesítő képesség -- az Index által megkérdezett szakértők ezt róják fel Németh Imrének. A távozó agrárminiszter utóda ugyanakkor nem beszél angolul, ami jelentős hátrány az uniós lobbizásnál.
Németh Imre tisztességes, korrekt, a mezőgazdaságot nagyon jól ismerő szakember, akinek azonban nem volt államigazgatási gyakorlata - mondta az Indexnek a távozó miniszterről Raskó György agrárközgazdász. A szakértő szerint a tapasztalat hiányára vezethető vissza, hogy a miniszter nem tudta, "hogyan kell házon belül rendet tartani", és a kormányon belüli érdekérvényesítő képessége is korlátozott volt.

Az FVM teljesítményéről szólva Raskó úgy vélekedett, a tárca túl sokszor hivatkozott az előző vezetés mulasztásaira, miközben egyebek között az uniós csatlakozás intézményi hátterének kialakításával kapcsolatos késlekedésben a kormányváltás után helyükön maradt szakmai vezetők is felelősek voltak. Emellett nem sikerült a tárcának elérnie, hogy az uniós támogatások igénybe vételéhez szükséges hazai forrásokra biztosított keret elegendő legyen: a 25 százalékos nemzeti önrészt biztosítani hivatott keret ma 7,5 milliárd forint, ez Raskó György szerint "megalázóan alacsony", és kevesebb annál, mintsem hogy valamennyi, uniós támogatási lehetőséget kimerítse az agrárium. Nem történt előrelépés a birtokrendezésben, a tagosításban, holott ma a mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája a túlságosan szétaprózott birtokszerkezet. Hiányzik a kormány támogatását élvező földpolitika általában is: miközben a Nemzeti Földalap ma már közel egymillió hektárt kezel, nem tudni, hogy mi lesz ennek sorsa. Az Index kérdésére Raskó György pozítivnak mondta, hogy ha jelentős késéssel is, de az idén végre beindult az a tárolóhely építési program, melynek keretében az őszre egymillió tonna gabona intervenciós raktározására alkalmas épületet adnak át.

Hiányzó nyelvismeret

Ma az agrárpolitika központja az uniós országok számára Brüsszel - hangsúlyozta Raskó György, aki szerint elengedhetetlen lenne, hogy az új miniszter magas fokon beszéljen angolul és/vagy franciául. Súlyos hibánk, hogy sem az eddigi, sem a jövőbeli tárcavezető nem tud közvetlenül, tolmács nélkül kollégáival kommunikálni, ez a lobbizás alapfeltétele, márpedig a magyar mezőgazdaságért az igazi csatákat már Brüsszelben kell megvívni - mondta a szakértő.

Az Agráramara a büdzsét kevesli, az együttműködéssel elégedett

Agrárkamara együttműködése jó volt a minisztériummal -- szögezte le Ebele Ferenc főtitkár, aki az elmúlt évek legfontosabb eredményként a mára kétszázfős kamarai tanácsadói hálózat létrejöttét említette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nem hatósági, szolgáltató- tanácsadó jellegű feladatok minisztérium és kamara közötti megosztásában további előrelépést tart szükségesnek. A főtitkár szerint az agrátárca megfelelő koncepcióval rendelkezett a mezőgazdaság fejlesztésére, azonban a miniszter mögül több esetben hiányzott az a politikai támogatás, mely elegendő költségvetési keretet is biztosított volna a tárcának. Emiatt a csatlkakozás előtti utolsó időszakban kevesebb pénz jutott a mezőgazdaság felzárkóztatására, mint amennyit indokoltan és -- még az uniós tiltó szabályok életbe lépése előtt szabályosan -- kaphatott volna az ágazat.