Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Talált pénz a kamatcsökkentés miatt

2004.04.15. 15:12
Kapcsolódók (1)
Összesen 16 milliárd forinttal javul az államháztartási mérleg a jegybanki kamatcsökkentés hatására - állítja a pénzügyi tárca. A minisztérium számításai szerint tartható lesz a 4,6 százalékos államháztartási hiány.
A jegybank elmúlt időszakban, két lépésben meghozott 50 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentése az eddigi számítások szerint 16 milliárd forinttal javítja az államháztartás ez évi egyenlegét - közölte a Pénzügyminisztérium.

Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, az első negyedévi tendenciák alapján óvatos optimizmussal elmondható, hogy tartható lesz 2004-ben az éves szinten uniós normák szerint számított 4,6 százalékos államháztartási hiány.

Egyelőre még nincs eldöntve, mikor megy ki kötvénykibocsátással a magyar állam a japán pénzpiacra. Az éves finanszírozási tervben összesen hárommilliárd euró külföldi forrásbevonás szerepel, ebből egymilliárd eurót már felvettek, a második egymilliárd euró felét fontban kívánják felvenni, a következő részét pedig várhatóan szamurájkötvény formájában a japán piacon. A harmadik egymilliárd euróról nincs még döntés.

A PM prognózisa szerint áprilisban az államháztartási deficit - az önkormányzatok nélkül - 159 milliárd forint lesz. Az első félévi államháztartási deficit pedig 5,1 százalékot tesz ki a GDP-hez mérten a pénzforgalmi alapon számított, éves szinten 5,8 százalékos hiányból, aminek eredményszemléletű megfelelője az uniós normák szerint előállított 4,6 százalékos államháztartási deficit a GDP-hez viszonyítva.