Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az államadósság jövőre eléri a GDP 56 százalékát

2003.10.27. 11:13
Minden száz költségvetési forintból 12,5-et költ felhalmozódott adóssága törlesztésére a magyar állam. Az idén ennél többet, a kiadások 15,2 százalékát volt kénytelen erre a célra fordítani - írja a Magyar Hírlap. Összesen 11490 milliárd forintnyi az adósságtömeg, amelynek eredete egészen 1924-ig vezethető vissza.
Jövőre 761,8 milliárd forintot költ a magyar állam a korábbi évtizedekben felhalmozódott adóssága finanszírozására, ami öt százalékkal kisebb az idei kamatkiadásoknál - írja a Magyar Hírlap. Ez az összeg öt százalékkal alacsonyabb az ideinél. A csökkenés kizárólag a kamatkiesésnek köszönhető, hiszen az államadósság az elmúlt két évben emelkedett.

Hatvanéves kötvény

Tavaly a bruttó államadósság a GDP 54,3 százaléka volt, az idén viszont ennek 56 százalékára emelkedett. A növekedés a Pénzügyminisztérium szerint jövőre csak 0,2 százalékos lesz. Az adósság értéke így meghaladja majd a 11490 milliárd forintot.

A devizakötvények többségét 1999 után bocsátotta ki az állam, ennek ellenére akadnak matuzsálemi korú kötvények is - írja a Magyar Hírlap. Igaz az államadósság szempontjából ugyan nem jelentős tétel például az a 7,2 millió forintnyi kamat, amit az angol és amerikai tulajdonosok birtokában lévő, a Magyar Királyság által 1924-ben kibocsátott "Népszövetségi" kötvények kamataira folyósítanak évente.

Bevétel is van

A kincstárnak nem csak kiadásai, hanem bevételei is származnak az államadósság kezeléséből - tudatja a Magyar Hírlap. Az elmúlt évtizedekben ugyanis a magyar állam több fejlődő országnak is nyújtott kormányhitelt. Az adósságok törlesztéséből 14,7 milliárd forintos bevételt remélnek az idei, harmincmilliárdosra tervezett összeg után.

Továbbra is az egykori szovjet adósság lebontásából származó bevételek számítanak a legbiztosabb és legnagyobb forrásnak. Az orosz fél immár áruval törleszt.

Vannak azonban olyan országok is, melyek készpénzzel fizetnek. Algéria 880,1 millió forintot fizet, így lassan lezárul az 1991-ben kötött, 11,5 millió dollár értékű kölcsön törlesztése. Törökország és Laosz is jó adósnak számít. Albánia is elkezdi jövőre a korábban felvett hitelek törlesztését, de ők is áruval fizetnek - tudta meg a Magyar Hírlap.